18:13

13.07.2020

18:13

13.07.2020

Aleksandra Zdravković, RTK2

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je u Skupštini da se Kosovo odlučilo za teži put u borbi protiv koronavirusa kao i da se svi moraju pridržavati zaštitnih mera. Koronavirusom je zaraženo 10 poslanika, kazala je Besa Gadžeri koja je i zatražila održavanje sednica na daljinu.

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je pred poslanicima Skupštine da je Kosovo u borbi protiv koronavirusa imalo dva puta, prvi je podrazumevao poziv građanima i institucijama da se pridržavaju mera, nose maske, drže distavncu i održavaju higijenu, dok je druga mogućnost bila da se Kosovo ponovo zatvori.

“Odlučili smo se za prvu opciju, a to je suživot sa kovidom kako ne bismo udarili na ekonomiju i one koji su ozbiljno ugroženi siromaštvom. Taj put je najteži. Ako se svi ne budu se pridržavali mera dovešćemo u opasnost građane. Bili smo obavezni da nakon povećanja broja zaraženih povratimo neke od mera”, rekao je Hoti.

Hoti je podsetio na nove mere koje je na video sednici usvojila Vlada Kosova, a koje podrazumevaju obavezno nošenje maske van kuće, ograničeno kretanje za građane starije od 65 godina sa hroničnim bolestima, kao i obavezan PSR test za građanje Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore koji žele da dođu na Kosovo ukoliko imaju boravšnu dozvolu ili zakazano lečenje.

“Sve ove mere imaju za cilj smanjenje širenja koronavirusa. Pokrenuli smo postupak za nabavku 100 hiljada viroloških testova i vakcine protiv sezonskog gripa. Radimo kao i svaka vlada na mogućnosti realizacije predugovora za mogućnost naručivanja vakcine i terapije za COVID 19", rekao je Hoti.

Pre obraćanja premijera, poslanica Demokratskog saveza Kosova Besa Gadžeri predložila je da se sednice Skupštine održavaju na daljinu, jer je, kako je dodala, koronavirus potvrđen kod 10 poslanika.

Blizu smo kolapsa zdravstvenog sistema, kazala je poslanica Samoopredeljenja Fatmire Kolčaku.

„Drago mi je što su mere ograničenja preduzete od strane Vlade Aljbina Kurtija, sada su okolnosti potpuno različite i neko treba da preuzme odgovornost. Svrstani smo u zemlje sa visokim rizikom, zemlja smo koju državljani EU ne vole da posećuju. Od zemlje koja je ranije svrstana među tri najuspešnije u upravljanju pandemijom došli smo do onih koji su među najgorima”, istakla je Kolčaku.

Poslanici Skupštine prethodno su sa 67 glasova za i jednim suzdržanim u načelu izglasali  rebalans budžeta za 2020. godinu na čemu im je putem društvenih mreža zahvalio i premijer.