16:50

15.07.2020

16:50

15.07.2020

RTK2, RTK

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, sastao se danas u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varheljijem, a glavna tema sastanka bio je proces liberalizacije viza, saopšteno je iz kabineta premijera Kosova.

Premijer Hoti je na ovom sastanku kazao da se proces vizne liberalizacije za građane Kosova mora hitno okončati.

"Glavna tema ovog sastanka bio je proces liberalizacije viza. Premijer Hoti je naglasio hitnu potrebu da se ovaj proces okonča, kao jedno od najvažnijih pitanja Kosova u odnosu na Evropsku uniju. Kosovo i njegovi građani odlučni su u svojoj evroatlantskoj orijentaciji, stoga je premijer Hoti ocenio da je važno da Evropska unija preduzme neophodne korake kako bi obezbedila slobodno kretanje građana Kosova", navodi se u saopštenju Kancelarije premijera.

Na sastanku se takođe razgovaralo o političkim dešavanjima na Kosovu, ekonomskom oporavku nakon pandemije i velikim infrastrukturnim projektima.

„Na ovom sastanku je takođe razgovarano o potrebi zajedničkih regionalnih i evropskih strategija i protokola za borbu protiv pandemije, dok je g. Varhelji je uveravao premijera Hotija da je ćr Kosovo kao deo kontinenta i biti deo ove strategije", zaključuje se u saopštenju.