17:06

15.07.2020

17:06

15.07.2020

Radio Kontakt Plus

U srpskim sredinama na Kosovu registrovano je još 37 lica kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, saopštio je danas specijalista epidemiologije iz mitrovičkog Zavoda za javno zdravlje, dr Aleksandar Antonijević.

Od 60 lica koja su testirana juče, 37 njih je obolelo od Covid-19.

Od ukupnog broja, 16 slučajeva zaraze zabeleženo je u Severnojj Mitrovici, devet u Leposaviću, četiri u Zvečanu i tri u Zubinom Potoku.

U srpskim sredinama južno od reke Ibar, registrovano je petoro inficiranih korona virusom.

U Kosovskoj Kamenici, Prizrenu i Gnjilanu zabeležen je po jedan slučaj zaraze, a u Prilužju dva.

Pozitivni po opštinama od početka epidemije: Severna Mitrovica (163), Zvečan (66), Leposavić (102), Zubin Potok (50) i u srpskim sredinama južno od Ibra 69 obolelih lica.

"U ovom drugom talasu, imamo šestoro izlečenih i četvoro preminulih", kazao je dr Antonijević.

U Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici hospitalizovano je 75 lica kod kojih je potvrđen Covid-19, a 203 lica su u ukućnoj izolaciji, dodao je dr Antonijević.

U KBC Dragiša Mišović smeštena su tri pacijenta, u KC Kragujevac je dvoje, a u KC Niš četiri lica (dva sa severa Kosova i po jedno iz Štrpca i Kosovske Kamenice).

Dr Antonijević je rekao da je epidemiološka situacija zabrinjavajuća, s obzirom na veliki porast novoobolelih.

“Sada smo došli u situaciju da od testiranih lica, svakodevno imamo preko 60 ili 70 procenata pozitivnih, tako da je to jako ozbiljna situacija, nije stabilna. Mi pokušavamo da je kontrolišemo, ima nekih indikatora koji govore da će, od naredne nedelje, kao što sam i govorio, čini mi se doći do nekog blagog pada, da ćemo uspeti da se spustimo ispod brojke od 30 pozitivnih, koliko imamo svakodnevno”, rekao je dr Antonijević. 

Ističe da je bolest jako nepredvidiva, zbog čega se nijedan simptom ne sme zanemariti.

“Vrlo brzo dođe do progradiranja bolesti, pa pluća budu napadnuta i bez nekih izraženih spoljnih simptoma ili visoke temperature i zbog toga se nijedan simptom ne sme zanemariti. Svi moraju da prođu lokalni Dom zdravlja, kovid amulantu, gde se kao osnovni koraci rade krvna slika, koja govori u kojem pravcu ide, da li na virusnu ili bakterijsku infekciju, radi se saturacija kiseonika, na osnovu čega znamo da li su pluća napadnuta, rentgenski snimak…. Sve lakše kliničke slike se za sada samo prate. Kontakti su prestali da se testiraju, sem onih koji su životno ugroženi. Svi sa lakšim simptomima upućuju se u kućnu izolaciju, prate se na svaka dva, tri dana i rade im se kontrolne analize po potrebi, ukoliko ne dođe do smirivanja simptoma”, kazao je dr Antonijević.

Dr Antonijević kaže i da je sada u 95 odsto slučajeva simptoma u pitanju Kovid-19.

“Neka naša procena je da je svaki treći trenutno zaražen, tako da tu nekog specijalnog čuvanja i prevencije, sem korišćenja lične zaštitne opreme, nema. Pratićemo situaciju, sada neko obuzdavanje širenja je vrlo teško, jer je veliki broj zaraženih, ali cilj je prevashodno sačuvati ljudske živote”, podvukao je Antonijević. 

Ponovio je apel svima da poštuju osnovne mere i preporuke, u prvom redu nošenje lične zaštitne opreme i socijalna distanca. 

Istakao je da je zbog velikog broja novoobolelih koji se registruju svakodnevno, prioritet da se testiraju samo pacijenti kojima je to neophodno, kao i da se ovaj period prođe sa što manje smrtnih slučajeva.

Na testiranje na VSI Kraljevo danas će biti poslato 70 uzoraka, juče je uzorkovano 65 uzoraka, a u ponedeljak je bilo poslato 60 uzoraka.

Od 12. marta do danas, u srpskim sredinama na Kosovu testirano je ukupno 2.560 lica, od kojih je 450 pozitivno na korona virus.

Od 18.juna do danas, za tri nedelje testiranja, registrovano je 321 novoobolelo lice u srpskim sredinama na Kosovu.