11:06

01.08.2020

11:06

01.08.2020

Dojče vele, RTK

Koordinator Kosova za razgovore sa Srbijom, Skender Hiseni, rekao je da putuje u SAD kako bi koordinisao proces dijaloga sa Srbijom.

Nakon dva sastanka u Briselu sa koordinatorom za dijalog sa Srbijom, Markom Đurićem, kosovski koordinator za razgovore, Skender Hiseni putuje u Sjedinjene Države.

Prema rečima Skendera Hisenija, SAD su u potpunosti uključene u ovaj proces. Hiseni je razgovore u Briselu opisao kao "elemente konačnog sporazuma".

Konačni sporazum sa Srbijom, prema kosovskoj strani, ima za cilj priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije. Do sada su vođeni razgovi o nestalima i ekonomskoj saradnji na dva ekspertska sastanka u Briselu. 

Na poslednjem sastanku, održanom u četvrtak, 30. jula, komesar EU za razgovore o Kosovu i Srbiji Miroslav Lajčak rekao je da je "ovo bio važan korak u procesu postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Prištine. iz Beograda. Lajčak je na Tviteru napisao da će se radovi nastaviti krajem avgusta.

Hiseni: Pregovaramo o elementima opšteg sporazuma

Državni koordinator Kosova, Skender Hiseni, rekao je da su tokom rasprave u četvrtak bila razmatrana različita poglavlja sveobuhvatnog sporazuma, ističući da "neće postojati poseban sporazum za svako poglavlje, već samo pravno obavezujući sporazum". .

"Pregovaramo o elementima opšteg sporazuma, koji će na kraju biti međunarodno pravno obavezujući sporazum koji definitivno mora rezultirati potpunom normalizacijom odnosa Kosova i Srbije, što neminovno znači i međusobno priznavanje", rekao je Skender Hiseni novinarima.

S druge strane, Marko Đurić, koji predstavlja Srbiju na ovim sastancima, rekao je da "nema razgovora za priznavanje nezavisnosti Kosova", i naveo da su razgovori sa kosovskom stranom "teški".

EU: Sporazum spreman kada se strane dogovore o svim otvorenim pitanjima

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je da su razgovori između Kosova i Srbije otvoreni proces i da pomirenju po svim pitanjima treba da prethodi konačni dogovor. 

"Sporazum će biti postignut i biće spreman za potpisivanje kada se obe strane dogovore o svim otvorenim pitanjima i slože se da se normalizacija može preneti u obliku potpisanog sporazuma", rekao je Stano.

Na Kosovu, nakon imenovanja državnog koordinatora za dijalog sa Srbijom i njegovih sastanaka u Briselu, bilo je rasprava i protivljenja opozicije i drugih političkih lidera, kako su rekli, "za tehnički dijalog između Kosova i Srbije". 

Međutim, kosovski premijer Avdulah Hoti odbacio je ove navode naglašavaju da su "ciljevi jasni da se ovaj proces okonča, a ne da se nastavi kao tehnički dijalog".

Dijalog između Kosova i Srbije prekinut je u novembru 2018. godine, kada je kosovska vlada na čelu sa Ramušeom Haradinajem uvela stopostotnu carinu na srpsku robu. Od tada je Beograd uslovio povratak za pregovarački sto ukidanjem takse.