15:34

03.08.2020

15:34

03.08.2020

Bojan Tomić, RTK2

U poslednja 24 sata na institutu za javno zdravlje Kosova testirano je još 454 osoba od kojih je 250 pozitivnih slučajeva zaraze Korona virusom. Najviše pozitivnih slučajeva je iz Prištine i Južne Mitrovice. Za isti vremenski period izlečeno je 126 pacijenata, dok je 7 osoba preminulo.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici, u većinski srpskim sredinama na Kosovu je u poslednja 24 sata registrovano 7 novoobolelih osoba, izlečeno je 19, dok su borbu sa korona virusom izgubile dve osobe. U srpskim sredinama na centralnom Kosovu  registrovana su dva slučaja zaraze Kovidom 19.

„Što se jučerašnjih rezultata tiče, od 44 testiranih imamo 7 pozitivnih lica i 19 izlečenja. Ukupni podaci i podaci za jučerašnji dan su sledeći: Kosovska Mitrovica 252 obolelih, za poslednja 24 časa jedno novoobolelo lice i 5 izlečenih pacijenata. Zvečan 133 ukupno obolelih, od čega u poslednja 24 časa imo 3 novoobolela i 3 izlečena lica. Leposavić: ukupno obolelih 165, za poslednja 24 sata imamo jedno novoobolelo lice i 5 izlečenih. Zubin Potok 86 obolelih, u poslednja 24 časa nema novoobolelih, ali ima dva izlečenja“, rekao je epidemiolog Aleksandar  Antonijević.

Govoreći za RTK2  kardiolog doktor Ramuš Beići je rekao da se korona virus odražava na rad srca i krvnih sudova i da ostavlja posledice, pogotovo kod pacijenata sa pridruženim bolestima.„Nisam siguran da mi i dalje znamo šta se sve dešava u organizmu čoveka koji je zaražen  Kovidom 19. Postoji veliki broj mišljenja, a jedno je sigurno - korona uništava krvne sudove, dolazi do zgrušavanja krvi, u plućima ne dolazi do razmene kiseonika i ugljen-dioksida. Često se pitam koliko zapravo mi poznajemo korona virus, sa te mikrobiološke osnove. Mnoge stvari i dalje su nejasne, ali nema sumnje da korona najviše pogađa kardiovaskularni i respiratorni sistem, nema sumnje da pogađa male krvne sudove i nema sumnje da najviše pogađa ljude koji su prethodno imali neku drugu bolest, dijabetes ili koji su na dijalizi, gde su već oštećeni krvi sudovi“, istakao je doktor Beići. 

Medicinske sestre sa Kosova protestvovale su ispred zgrade Vlade, zahtevajući da se noćna smena plaća 36, umesto trenutnih 18 evra. Predsednik Sindikata medicinskih sestara, babica i drugih zdravstvenih radnika Fitim Havoli je rekao da medicinske sestre u svakodnevnom suočavanju sa korona virusom pokazuju herojstvo.

„Ovim protestom obraćamo se Vladi, tražimo da se jednom zauvek okrene zdravstvu i ovoj zajednici koja se suočila sa Kovidom-19, ne štedeći ni sebe ni svoje porodice. Sada smo tu da ukažemo na to da smo zajednica koja bi trebalo da se tretira kao prioritet. U noćnoj smeni koja traje 12 sati, medicinska sestra je u bliskom kontaktu sa pacijentima 11 sati“, rekao je Fitim Havoli.

Sa protesta je poručeno da je proteklih nedelja korona virusom na na Kosovu zaraženo više od 800 zdravstvenih radnika.