15:21

04.08.2020

15:21

04.08.2020

Beta, Danas

Vršilac dužnosti šefa Kancelarije EU na Kosovu/specijalnog predstavnika EU Rikardo Seri uručio je danas 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa ministru zdravlja Armendu Zemaju, kao pomoć za suzbijanje pandemije COVID-19 na Kosovu.

Ukupna vrednost ove donacije iznosi oko 900.000 evra i deo je pomoći EU Kosovu u visini od pet miliona evra za suzbijanje pandemije COVID-19.

„Verujem da posebno 30 respiratora za intenzivnu negu mogu da naprave veliku razliku i olakšaju probleme u lečenju nateže pogođenih infekcijom COVID-19“, rekao je Seri i dodao da Kosovo ne može da priušti dalje pogoršavanje situacije oko pandemije COVID-19.

On je rekao da „svako mora da preuzme svoju odgovornost i da poštuje pravila, poput držanja fizičke distance, nošenja maski, pranja ruku, izbegavanja gužvi“,dodajući da se te preporuke poštuju i prilikom događaja primopredaje pomoći.

„Kosovski organi vlasti moraju da pokažu put i poklone hitnu pažnju koju zaslužuje borbi protiv pandemije. Želeo bih da iskoristim ovu priliku da pozovem Vladu i zdravstvene ustanove da izvrše neophodne pripreme u smislu budžetske raspodele i drugih resursa da se pripreme najbolje što mogu“, rekao je Seri.

EU je u aprilu, maju, junu i julu Kosovu isporučila deset vozila hitne pomoći, 190 bolničkih kreveta, 6.000 kompleta testova za COVID-19, 150 infuzionih pumpi, 127 pacijent monitora, 1,6 miliona različitih zaštitnih medicinskih rukavica, 127.000 respiratornih maski, 60.000 jednokratnih kombinezona, 23.000 vizira, 3.000 zaštitnih naočara i drugu medicinsku opremu.

Pored ove neposredne pomoći zdravstvenom sektoru, EU Kosovu pomaže i sa oko 63 miliona evra kao srednjoročnu meru za pomoć u vidu socio-ekonomskog granta i oko 100 miliona evra zajma kao makroekonomsku pomoć Kosovu.

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj je objavio da su danas da je donacija od 30 respiratora od Evropske unije izuzetno značajna u borbi protiv pandemije kovid-19.

On je na Fejsbuku napisao da će ovaj kontingent respiratora mnogo pomoći u organizaciji lečenja građana Kosova koji mogu biti zaraženi i suočeni sa ovim virusom.

„Zahvaljujem Evropskoj uniji na kontinuiranoj pomoći koju pruža Kosovu u borbi protiv pandemije. Ova pomagala će olakšati borbu protiv Covid-19 i rad zdravstvenih radnika. Svaki spašeni život biće zahvalnost evropskim poreskim obveznicima koji pomažu Republiku Kosovo“, napisao je Zemaj.