12:39

05.08.2020

12:39

05.08.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Jako nevreme praćeno kišom i gradom zahvatilo je u jutarnjim satima pojedina sela na teritoriji Opštine Klina. Prema proceni  predstavnika ove opštine grad je uništio oko 30 hektara kukuruza.

Grad koji je padao oko pola sata, uništio je kukuruzišta, povrtnjake i voćnjake u Berkovu. Velika šteta pričinjena je na imanju porodice Banjac.

"Uništio je faktički sve što je spolja posađeno, omlatio je i voće, ostalo je 30% lišča na drveću, stradalča je i parika, valjda nije krompir pošto je u zemlji, ostalo sve i kukuruz i kupus sve pšto je u bašti. Ovo je završni udarac Božja volja, šta bude biće. Ovo nam je glavni izvor prihoda poljoprivreda, bavimo se i stočarstvom”, kaže Savo Banjac iz Berkova.

Iz Privremenog organa Opštine Klina poručuju da će uraditi sve kako bi pomogli svima koji su pretrpeli štetu.

"Grad koji je tutnjio pola sata uništio je kukuruz, potpuno povrtarstvo papriku, paradajz, luk i ostalo i oštetio je voće, totalno uništena letina...Ja sam poslao dopis Kancelariji za KiM, imamo tamo jedno odeljenje koje vodi računa o tim nadoknadama štete o prirodnim nepogodama, poplavi, gradu i slično, trebalo bi da u toku dana dobijemo odgovor. Nadamo se da će Kancelarija makar ublažiti štetu na neki način. Uništeno je blizu 30 hektara kukuruza, pa to ako pomnožimo sa nekih 60.000 dinara po hektaru iznosi oko milion i osamsto u dinarima", rekao je predesednik privremenog organa Opštine Klina Božidar Šarković.

Pored Berkova štetu su pretrpela i imanja u Ruducama i Kruševu. Kada se  zna da Srbi sa teritorije Opštine Klina žive uglavnom od poljoprivrede, jasno je da će bez pomoći nadležnih teško prevazići posledice današnjeg nevremena.