14:28

05.08.2020

14:28

05.08.2020

Milica Živić, RTK2

Odeljenje za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Opštini Gračanica doniralo je Domu zdravlja u ovom mestu savremeni biohemijski aparatkoji će pacijentima omogućiti brže i kvalitetnije laboratorijske analize.

Direktorica Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitrijević rekla je da se nada da će novi biohemijski aparat u skorije vreme biti u funkciji.

"Što se tiče aparature, mi smo upotpunili naše kapacitete. Sada, pored jednog savremenog hematološkog analizatora koji smo nedavno dobili,  imamo i jedan biohemijski i mogu da kažem da će naši pacijenti, kada krenemo sa normalnim radom, moći za vrlo kratko vreme kod nas da odrade sve analize", rekla je Dimitrijević.

"U jeku pandemije korona virusa najvažnije je da zdravstvene ustanove u ovoj opštini budu dobro opremljene", rekao je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

"Nama je dosta bitno da u jeku pandemije imamo što savremeniju opremu i da sarađujemo što je moguće bolje sa svim našim domovimazdravlja. Pre više od godinu dana donirali smo isti ovakav aparat i Domu zdravlja u Donjoj Gušterici", kazao je Popović.

Zahvaljujući novom biohemijskom aparatu, analize u laboratoriji Doma zdravlja u Gračanici biće brže i kvalitetnije.

"Biohemijske analize koje će se raditi na ovom savremenomaparatu su sedimentacija, CRP, urea, kreatinin, transaminaze, znači sve oneanalize koje se rade za funkciju jetre, bubrega, mokraćnih kanala. Sve inačeono što se radilo na starom aparatu radiće se i sada samo što će te analize biti kvalitetnije i brže će se odrađivati", rekao je Siniša Rašić, doktor interne medicine.

Kada novi biohemijski aparat bude u funkciji, omogućiće obavljanje analize oko 60 uzoraka po satu.