15:39

05.08.2020

15:39

05.08.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

U selu Vidanje kod Klina nepoznate osobe su pucale na kuću Zorana Kostića. Na sreću, niko nije povređen, a nema ni oštećenja.

Kada se incident dogodio, Kostići su bili u kući. Kada su izašli vani nikog nije bilo, ispred dvorišta su našli čaure.

Porodica Kostić nije želela pred kameru iz bezbednosnih razloga, slučaj su prijavili Kosovskoj policiji koja je izvršila uviđaj.

“Juče, 4.8.2020. godine, oko 13:25 Policijska stanica u Klini obaveštena je o pucnjavi koja se dogodila u mestu Vidanje. Na mesto događaja izašla je Kosovska policija, tužilac i forenzičari, nađena su 3 metka kalibra 7. 62 mm. Pretpostavlja se da je prolaznik pucao uvis iz vatrenog oružja. Slučaj je okarakterisan kao opšti rizik, istraga je u toku“, kaže portparol Kosovske policije za region Peći Fadilj Gaši.

Incident u Vidanju je osudio i predsednik Privremenog organa Opštine Klina Božidar Šarković.

"U poslednje vreme sami ste suočeni sa napadima na Srbe povratnike u Metohiji, kako u Opštini Klina, tako u Istoku, Peći i, nažalost, juče se desio jedan malo ozbiljniji incident. Oko 13 časova oko kuće Zorana i Vesne Kostić u selu Vidanje prolaznici su pucali, nema znakova da su meci pogodili kuću, ali je dovoljna poruka da se pritisak na Srbe nastavlja. Loše komšijske poruke, u ovom slučaju nije niko komšijski došao, niko iz neke druge države, loša poruka pojedinaca Albanaca koji tako razmišljaju i loša poruka povratnicima koji žive u Opštini Klina i onima koji treba da se vrate", rekao je Šarković.

Nedavno je i porodica Pešić iz Kline imala neprijatno iskustvo sa nepoznatim počiniocima, koji su na ogradnom zidu njihovog domaćinstva ispisali ,,Killer’’.

"Gotovo svakih nedelju dana što se dešava neki incident. Ja se nisam uplašila, ali deca jesu, evo i juče ovo. Kod nas natpis, kao ubice da smo, ne znam šta im znači to, ali nemoj da misle da mogu da nas zastraše, mi odavde ne idemo nigde…Bavimo se poljoprivredom, sejemo pšenicu, kukuruz, voće nam je slabo rodilo ove godine”, rekla je Vesna Pešić iz Kline.

U Vidanju trenutno živi oko stotinak Srba i kao da nije dovoljno što vode bitku protiv korone virusa, već moraju da strahuju i za svoju bezbednost, kaže Šarković.

"Povratnici su uzdržani, borimo se, pazimo se, kontakriramo što je najhitnije moguće međusobno. Nadam se da će Bog da nam pomogne da opstanemo na ovom prostoru... Apelujem na sve relevantne institucije i Kosovsku policiju, Euleks i UN, OSCE i Kfor da pojačaju patrole i uspostave saradnju sa lokalnim stanovništvom i da spreče takve incidente", dodaje Šarković.

Incident u Vidanju osudili su i Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija Vlade Srbije za KiM.