10:27

06.08.2020

10:27

06.08.2020

RTK

Kosovo je započelo pregovore sa međunarodnim partnerima, kao što su UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija, za nabavku vakcine protiv koronavirusa, pošto bude proizvedena i bezbedna za ljudsku upotrebu, kažu zvaničnici Ministarstva zdravlja na Kosovu.

Trenutno se širom sveta razvija više od 100 potencijalnih vakcina u borbi protiv koronavirusa. U fazi klliničkog ispitivanja trenutno je 21 vakcina, a sve zemlje pokušavaju da je obezbede.

Manje i siromašnije zemlje generalno traže vakcinaciju putem zajedničkih međunarodnih programa, kao što su COVAKS pod vođstvom SZO, Koalicija za epidemiološke inovacije i Globalna alijansa za vakcine i imunizaciju.

Do sada se projektu pridružilo 90 siromašnih država, a 75 bogatih je izrazilo nameru da finansiraju. Prema SZO, ove zemlje zajedno čine 60 posto svetske populacije.

Ova inicijativa ima za cilj da do kraja 2021. godine pošalje zemljama učesnicama dve doze vakcine odobrene protiv bolesti COVID-19, koju izaziva koronavirus. Ipak, još uvek ne postoji vakcina koja bi istovremeno mogla zaštititi milijarde ljudi da okonča pandemiju COVID-19, koja je odnela više od 650.000 života.

Portparol Ministarstva zdravlja u Vladi Kosova Faik Hoti rekao je za Radio Slobodna Evropa da se radi na obezbeđivanju vakcine protiv kovida-19, u trenutku kad bude proizvedena.

„Ministarstvo zdravlja sarađuje sa međunarodnim partnerima koji deluju u oblasti zdravstva tako da kad vakcina bude proizvedena i kvalifikuje se za ljudsku upotrebu, biće obezbeđena za građane Kosova”, najavio je Hoti.

Kako je rekao, potrudiće se da broj vakcina bude što veći, tako da će u slučaju eventualne vakcinacije biti obuhvaćene sve kategorije stranovništva koje spadaju u rizične grupe.

Prema njegovim rečima, među ugrožene grupe spadaju hronični bolesnici, starije osobe, trudnice i druge kategorije koje su više izložene virusu, uključujući zdravstveno osoblje.