16:43

06.08.2020

16:43

06.08.2020

Bojan Tomić, RTK2

Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova saopšteno je da je ukupan broj pozitivnih slučajeva korona virusa na Kosovu 9.688, dok je od početka pandemije preminulo 300 pacijenata. U Srpskim sredinama na Kosovu 23 novoobolele osobe, četiri pacijenta je preminulo, dok je petoro izlečeno.

Kao što smo javili i ranije, iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova na svojoj Fejzbuk stranici su objavili da je tokom poslednja 24 sata ukupno testirano 475 uzoraka, od kojih je 196 bilo pozitivno na korona virus. Za isti vremenski period 16 pacijenata je preminulo, dok je broj izlečenih pacijenata 134 i dalje najveći broj zaraženih je iz Prištine, 45.

Takođe, na koferenciji za medije kriznog štaba Severne Mitrovice saopšteni su najnoviji epidemiološki podaci. Od 60 testiranih uzoraka, 23 su pozitivna na Kovid 19, izlečeno je 5 pacijenata i zabeležena su 4 smrtna slučaja.

"U Severnoj Mitrovici je ukupno 255 obolelih a u poslednja 24 časa imamo 3 novoobolela i jedno izlečeno lice. Zvečan  ukupno 139 obolelih, u poslednja 24 časa 6 novoobolelih. Leposavić 167 ukupno, a u protekla 24 časa 3 novoobolela lica i 2 izlečena. Zubin Potok ukupno 87 obolelih, a u poslednja 24 sata jedno novoobolelo lice. Na centralnom Kosovu imamo ukupno 200 zaraženih, a u poslednja 24 sata 11 novoobolelih, i to 3 iz Gračanice, 2 iz Gnjilana, 4 iz Štrpca, 2 iz Kamenice. Od poslednjeg izveštavanja  imamo i 4 smrtna slučaja: 2 u Severnoj Mitrovici i 2 u Leposaviću”, istakao je epidemiolog doktor Aleksandar Antonijević.

Prema podacima  Kriznog štaba Opštine Gračanica, u poslednja 24 sata na teritoriji ove opštine  su potvrđena 4 nova slučaja Kovida-19.

“Na odeljenju Infektivne klinike Кliničkog centra Priština u Lapljem Selu hospitalizovano je 14 pacijenata. U poslednja 24 sata registrovana su još 4 slučaja korona virusa. Svim osobama koje su bile u kontaktu sa inficiranim  pacijentima  određena je  mera samoizolacije, oni su pod nadzorom jer je zaraza nepredvidiva i vrlo brzo može doći do napredovanja bolesti”, navodi se u saopštenju.

Predstavnik Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu Sergej Kornjak je za RTK2  rekao da zbog složene situacije  imaju blisku saradnju sa Ministarstvom Zdravlja i Institutom za javno zdravlje Kosova.

"Sledeće nedelje donosimo na Kosovo takozvani  koncentrator kiseonika. Ovo su mašine za ljude kojima je potreban kiseonik.Te mašine  su male stanice kiseonika  koje  uzimaju kiseonik iz vazduha i daju ga pacijentu. Možete da koristite bilo gde, u bilo kom odeljenju. Takođe donosimo određenu opremu do kraja avgusta, kako bismo  opremili novu laboratoriju u Gračanici. To će biti nova PCR laboratorija. Bolnica u Gračanici moćiće da  obavlja testiranje pacijenata  sa simptomima korona virusa.Takođe ćemo ojačati laboratorijske kapacitete u Prištini. Trenutno laboratorija u Prištini može da procesuira oko 500 testova dnevno, što nije dovoljno za Kosovo”.

Sergej Kornjak se pribojava da će ovakva situacija potrajati  mesecima, a možda i godinu i da  zbog toga treba da se naviknemo na prisustvo korona virusa.

Portparol Ministarstva zdravlja u Vladi Kosova Faik Hoti rekao je za Radio Slobodna Evropa da se radi na obezbeđivanju vakcine protiv kovida-19, u trenutku kad bude proizvedena.

"Ministarstvo zdravlja sarađuje sa međunarodnim partnerima koji djeluju u oblasti zdravstva tako da kad vakcina bude proizvedena i kvalifikuje se za ljudsku upotrebu, biće obezbjeđena za građane Kosova”.

Kako je rekao, potrudiće se da broj vakcina bude što veći, tako da će u slučaju eventualne vakcinacije biti obuhvaćene sve kategorije stranovništva koje spadaju u rizične grupe. Prema njegovim rečima, među ugrožene grupe spadaju hronični bolesnici, starije osobe, trudnice i druge kategorije koje su više izložene virusu, uključujući zdravstveno osoblje.