22:34

06.08.2020

22:34

06.08.2020

RTK2, RTK

Koordinator Kosova za dijalog, Skender Hiseni, rekao je da ako Kosovo ne postigne unutrašnje političko jedinstvo za dijalog sa Srbijom, može izgubiti još deset godina.

On je za Kljan Kosova dodao da ovaj scenario preti da odvede Kosovo ka državama koje imaju nedovršen status, kao što je slučaj Palestine.

"Dok smo bili u opoziciji, pozvao sam moju stranku da bude deo dijaloga za vreme Haradinajeve vladavine. Verujem da nam definitivno treba političko jedinstvo ako želimo da budemo uspešni. Ako se to ne dogodi u periodu od nekoliko meseci, tada bismo mogli izgubiti još 10 godina, a to preti da Kosovo dovede do država sa pola identiteta, sa nedovršenim statusom, kao što je Palestina", rekao je on.

Hiseni je negirao da ima glasova unutar vladajuće koalicije koji su se protivili njegovom imenovanju za državnog koordinatora za dijalog.

"Čini se da postoji pokušaj prebacivanja fokusa sa suštine na nešto što nije moj posao da komentarišem", rekao on.

"Haradinaj Stubla je deo vlade i ima gde da se obrati, što se tiče koordinatora, nisam upoznat da se bilo ko od koalicionih partnera usprotivio takvoj odluci. Odluka o tome doneta je u Vladi Kosova i izglasana je jednoglasno. Očigledno je da je vlada jednoglasnim glasanjem odlučila da imenuje državnog koordinatora za dijalog. Ako neko zna kako se vodi dijalog, tačno zna i koja je uloga koordinatora. Državni koordinator ne donosi odluke - on koordinira između međunarodnog faktora i kosovskih institucija", istakao je Hiseni.