21:38

07.08.2020

21:38

07.08.2020

Gazeta Express, Radio Kontakt Plus

Poslanica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Valentina Bunjaku-Redžepi izjavila je da pojedine odredbe predloga zakona o vrednostima OVK ostavljaju prostor za pogrešno tumačenje. Prema njenim rečima, ove odredbe mogu se interpretirati kao mešanje u slobodu izražavanja i mišljenja.

Tokom rasprave o ovom nacrtu zakona, koja je u toku, a koju je predložila Demokratska stranka Kosova, Bunjaku-Redžepi je kazala da DSK zahteva neke promene ovog nacrta zakona.

“Član 2. "Obaveza građana da štite vrednosti OVK" treba preispitati, jer ostavlja prostor za razne interpretacije i to loše utiče na slobodu izražavanja i mišljenja", rekla je ona.

Redžepi je navela da kao parlamentarna grupa sa zabrinutošću gledaju na izjave međunarodnih zvaničnika i predstavnika EU o nacrtu zakona o vrednostima OVK.

“Sa velikom zabrinutošću, pažnjom i predanošću prihvatamo izjave predstavnika EU i američkog ambasadora, koji između ostalog kažu da "zakon kriminalizuje slobodu izražavanja i zastrašuje građane". Stoga se kao parlamentarna grupa zalažemo za preoblikovanje nekih odredbi i vrlo pažljivo ih tretiramo. Za nas očuvanje demokratije i slobode izražavanja ostaje prioritet. To su vrednosti koje je proglasio osnivač države, predsednik Ibrahim Rugova ", dodala je.