08:27

08.08.2020

08:27

08.08.2020

Dragana Mihajlović, RTK2

Direktor Nacionalnog instita za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani, na konferenciji za medije izjavio je da se epidemiološka situacija stabilizuje. Prema njegovim rečima u poslednja 24 sata zabeležen je optimistični pad obolelih. Iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje apeluju na građane da poštuju propisane mere kako bi se sprečilo širenje zaraze.

„Epidemiološka situacija sa COVID-om 19, u poslednja 24 sata na Kosovu beleži blagi pad, optimističan pad od 17% obolelih, i pad smrtnosti od 3%, u odnosu na nedeljni prosek. Virus je svuda oko nas zato vas molim poštujete mere, jer virus ubija", rekao je Ramadani.

Valjbon Krasnići, iz Instituata za nacionalno zdravlje kaže "da je Kosovo ušlo u kritičnu fazu  pandemije COVID-19. Desetine ljudi svakodnevno umire, medicinski radnici daju sve od sebe u  pružanju zdravstvenih usluga. Zapamtite, virus postoji, bliži je nego što mislite. Stavite masku, držite se podalje i vodite računa o svojoj ličnoj higijeni", rekao je on.

U protekla 24 sata na teritoriji opštine Grčanica registrovan je jedan slučaj oboljevanja korona virusom. Na odeljenju infektivne klinike u Lapljem selu nalazi se 10 pacijenata. U srpskim sredinama na Kosovu registrovane su 22 osobe pozitivne na koronavirus od 120 testiranih, saopštio je epidemiolog Aleksandar Antonijević. 

Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio da će od sledeće nedelje i u pojedinim privatnim zdravstvenim ustanovama biti moguće testiranje na korona viris. Licencu za obavljanje ovog dobile su 33 privatne klinike.

"Privatne zdravstvene ustanove njih 123 do sada je konkurisalo za dobijanje licence za testiranje na Covid 19. Odbor je pregledao 37 prijava, od kojih je 33 ispunilo uslove. Od sledeće nedelje te zdravstvene ustanove mogu da vrše testiranje na kovid-19. Svaka ustanova dužna je da obaveštava o broju pozitivnih na korona virus. Zdravstvenim ustanovama koje budu kršile procedure biće oduzeta licenca", rekao je Zemaj na konferenciji za medije održanoj u Prištini.

Nadležni su apelovali građane da u cilju suzbijanja pandemije Covid-a 19, da poštuju zakonom propisane mere, među kojima su obavezno nošenje maski, fizička distance i održavanje lične higijene.