08:49

08.08.2020

08:49

08.08.2020

Dragana Mihajlović, RTK2

Skupština Kosova raspravljala je o Nacrtu zakona o vrednostima OVK. U skupštini se moglo čuti da je potrebno izvršiti određene izmene ovog Nacrta zakona, jer pojedine odredbe ostavljaju prostora za njegovo pogrešno tumačenje. Poslanici će se u četvrtak ponovo sastati kako bi glasali za ili protiv zakona.

Alijansa za budućnost Kosova glasaće za Nacrt zakona o vrednostima OVK, rekla je Teuta Hadžiju, poslanica ABK.

"Ovaj zakon nije političko nadmetanje, niti prikupljnje političkih poena. Ovaj zakon treba jednoglasno podržati. Stoga ćemo mi ovaj zakon podržati već u prvom čitanju'', kazala je Hadžiju.

Gazmend Bitići je rekao da izglasavanje ovog zakona neophodno.

"Zakon je procesuiran 2018. godine, ali zbog izbora i pandemije čekalo se na ovaj zakon. Svi smo, bez stranačkih razlika ocenili da je ovaj zakon neophodan", rekao je Bitići.

Iz Demokratskog saveza Kosova napominju da pojedini članovi Nacrta Zakona o zaštiti vrednosti OVK ostavljaju prostor za njegovo pogrešno tumačenje i zbog toga su neophodne određene izmene.

"Član 2 „obaveza građana da štite vrednosti OVK“ treba da se preoblikuje. Zato što ostavlja prostora za razne interpretacije i to loše utiče na slobodu izražavanja i mišljenja". 

“OVK ne treba zaštitu, već institucionalno priznavanje", rekao je šef parlamentarne grupe Samoopredeljenja Redzep Selimi.

“Samoopredeljenje nije protiv vrednosti rata, da se one zaštite, postavlja pitanje koga treba zaštititi i od koga je ugrožen”, rekao je Selimi za skupštonskom govornicom. 

Nacrt zakona o vrednostima OVK sredinom jula usvojila je Vlada Kosova i prosledila ga skupštini na glasanje. Poslanici će se u četvrtak ponovo sastati kako bi glasali za ili protiv zakona.