13:40

08.08.2020

13:40

08.08.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao sveta Petka Trnova. Skromnije nego ranijih godina u Lapljem Selu obeležena je hramovna slava.

Hram Svete Petke podignut je 1938. godine. Meštani Lapljeg Sela, ali i Preoca ovu slavu proslavljaju kao seosku. Uz propisane mere zaštite, vernici su dolazili da se pomole za zdravlje svojih najbližih. Ove godine će, zbog korona virusa, u mnogim domovima izostati gosti.

„Ovo je bio praznik jedan od najvećih u okolini, u Gračanici, pa onda u Lapljem Selu nekada, a ove godine stvarno je skromno vidite da svi nose maske, da su oprezni i treba tako, skromno, porodično, bez gostiju“, kaže Žikica Jorgić iz Preoca.

„Pređašnje proslave su bile mnogo radosnije, pošto je ovo seoska slava uvek smo se trudili da uz svoju crkvu i svi mi budemo na neki način veseli, da to proslavljamo u duhu pravoslavlja. Nažalost zbog same korone sprečeni smo da organizujemo nešto više sem posete crkvi, imajući u vidu preporuku Opštine Gračanice o neokupljanju većeg broja stanovništva... Slavićemo nadam se već sledeće godine kad prođe ova korona i sve ono što nas je zadesilo i druge teške situacije i okolnosti u kojima živimo“, kaže Slaviša Todić predstavnik Lapljeg Sela.

Ranijih godina na ovaj dan ulice su bile pune ljudi, ove godine je slika potpuno drugačija, na žalost najmlađih izostao je i ringišpil, bez kog je sabor bio nezamisliv, a neće biti ni tradicionalnih saborskih izlazaka.

„Ovaj sabor je bitan za nas, ove godine ga proslavljamo skromnije, bez gostiju, bez druženja. Ranije je bilo lepše, bili su otvoreni kafići, mogli smo da izlazimo, ove godine nema“, rekao je David Krstić.

„Ovde sam kod sestre, lepo je ali nije kao svake godine. Otvoreni su kafići, ali ima određeno vreme do kad rade, nema žurke kao prošle godine što je bilo i svake naredne“, kaže Anđelija Ađančić iz Babinog Mosta.

Meštani Lapljeg Sela pamte kada se saborovalo i po nekoliko dana. 

„Mnogo lepše i bolje sa mnogo više ljudi, sa mnogo više radosti nego sada, ne samo zbog situacije koja jeste zbog ove epidemije, nego i zbog toga što mnogo manje ljudi ima u okruženju. Nekada je to bilo od 6. avgusta pa onda na današnji dan, onda 9. avgusta, to je trajalo i do pet dana, da ne pričam o onom vremenu kad su bile igranke“, rekao je Boban iz Lapljeg Sela.

Zbog zabrane okupljanja ove godine će izostati i manifestacija „Zlatne ruke Kosovke devojke“. Ranijih godina je ispred Doma kulture na ovaj praznik bila organizovana izložba ručne radinosti i tradicionalnih jela.

Sveta Petka Trnova proslavlja se kao seoska slava u Mušnikovu, Drsniku i Straži, a većina porodica Svetu Petku Trnovu proslavlja i kao krsnu slavu.