20:35

08.08.2020

20:35

08.08.2020

RTK2, Gazeta Express

Demokratska partija Kosova saopštila je danas da najoštrije osuđuje prisustvo srpske vojske na teritoriji Kosova, i ocenila da je ova akcija, koju tolerišu Vlada Kosova i KFOR, ozbiljno kršenje suvereniteta i nacionalne bezbednosti.

„To je otvorena pretnja teritorijalnom integritetu i bezbednosti građana Kosova. Kontinuirane provokacije srpskih vojnih snaga u pograničnim selima i na teritoriji Kosova pred očima KFOR-a, čija je to odgovornost, neprihvatljive su", saopšteno je iz DPK.

DPK dalje dodaje da potreba za relaksiranjem odnosa između suseda ne opravdava akciju uvođenja srpske vojske na teritoriju Kosova.

"To je suprotno tom cilju, to je provokacija i kršenje suvereniteta. U trenutku kada su na udaru predvodnici slobode, države Kosovo, upravo zbog pravedne borbe protiv ove ubitačne vojske, nije trenutak za takve eksperimente sa simbolikom koja građanima vraća samo bol i strah", navodi se dalje u saopštenju ove stranke.

DPK navodi da takvo postupanje sa vojskom, posle grešaka vlade Kurtija i Hotija, u nekontrolisanom ulasku "medicinskih i humanitarnih" konvoja u ime pandemije, za mir i budućnost odnosa Kosova i Srbije je, prema njihovim navodima, više nego greška.

"To je ugrožavanje i uništenje onoga što je do sada postignuto", navodi se u saopštenju.

DPK poziva Vladu Kosova i međunarodnu zajednicu da brzo reaguju i preduzmu direktne akcije kako bi se, prema njihovim rečima, zaustavile ove direktne provokacije protiv suvereniteta Kosova i izbegli svaki mogući sukob koji bi mogao uticati na dosadašnja dostignuća.