12:27

09.08.2020

12:27

09.08.2020

RTK

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u kosovskoj vladi Meliza Haradinaj-Stubla kazala je da jučerašnji događaj u Karačevu nije sinhrona patrola, već zajednička patrola između KFOR-a i Srbije. Prema njenim rečima, za to niko nema mandat ili ovlašćenje.

Prema njenim rečima sinhrona patrola znači da svaka vojna sila deluje na svojoj teritoriji i ne prelazi granicu, a da se strane slažu da se kreću duž granice, informišući jedni druge o tome na šta su naišli na svom terenu tokom sinhrone patrole.

"Ispostavlja se da događaj 7. avgusta u Karačevu nije sinhronizovana patrola, već zajednička patrola sa Srbijom, za koju niko nema mandat ili ovlašćenje. Stoga, zabrinutom narodu treba razjasniti da li je Srbija prekršila sporazum sa NATO-om, što je ušla 300m unutar teritorije Kosova, ili je to učinila uz prethodno odobrenje!", rekla je ona.

Haradinaj-Stubla je rekla da "terorizacija albanskog naroda na granici sa Srbijom, paradiranjem srpske uniforme i podsećanje na genocidne zločine Srbije na Kosovu, ne pomaže normalizaciji odnosa, pomirenju ili uspostavljanju mira i stabilnosti u regionu".

"Srpske vojne i policijske uniforme na teritoriji Kosova otvaraju rane nekažnjenih zločina i trauma rata 1999. Zbog toga, bezbednosni mehanizmi ni na koji način ne bi trebali omogućiti, a još manje olakšati takve patrole na teritoriji Republike Kosovo, koje izazivaju zabrinutost i nesigurnost kod građana tog područja, remete mir i izazivaju nasilje i samoodbranu", dodala je ona.

Haradinaj-Stubla je pozvala međunarodnu zajednicu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kosova "onako kako su priznale skoro 2/3 država sveta, 22 od 27 država članica EU, i 26 od 30 država članica NATO-a, kao i da poštuju odluku Međunarodnog suda pravde koji je potvrdio potpunu zakonitost nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine unutar postojećih granica".

"Akcija u skladu sa Ustavom i zakonom nije bombastična izjava, već državna dužnost koju svi moraju pratiti", istakla je ona.