13:06

09.08.2020

13:06

09.08.2020

KoSSev

Pokret Samoopredeljenje oglasio se danas povodom jučerašnjeg navodnog prelaska grupe pripadnika Vojske Srbije preko adminstrativne linije u atar sela Karačevo. Odgovornost za događaj vide u aktuelnoj vladi koju optužuju za nemar ali i to da istu prebacuju na KFOR. I PS kao i svi kosovski zvaničnici koji su se oglasili po ovom pitanju i dalje ponavljaju inicijalnu informaciju da se radi o pripadnicima Žandarmerije, iako je KFOR potvrdio da je organizovao akciju sinhronizovanog patroliranja sa pripadnicima Vojske Srbije.

„Vlada Kosova, lokalne institucije umesto da vode računa o redu i miru i pružaju zaštitu građanima u ovim delovima, i dalje su nespretni, nemarni i prebacuju odgovornost na KFOR, čak pokazuju nepoverenje prema sopstvenim stanovnicima i institucijama. Kako je došlo do toga da osim KFOR-a niko drugi ne kontroliše taj deo prema sporazumu iz Kumanova, a da dok ipak vidimo slobodno marširanje srpske žandarmerije u tom delu, i da lokalnih bezbednosnih institucija nema,“ navodi se u saopštenju PS čiji poslanik je juče i objavio snimak sa bezbednosne kamere jednog lokala u selu Karačevo na kom se vidi grupa uniformisanih lica.

Do incidenta je došlo u petak, a nakon brojnih reakcija kosovskih zvaničnika, o slučaju se tek juče u popodnevnim časovima oglasio KFOR, navodeći da su sprovodili sinhronizovanu patrolu KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. Naznačili su i to da se administrativna linija proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci.

PS traži da lokalne institucije budu te koje će preuzeti odgovornost za zaštitu i bezbednost građana na Kosovu i neprihvatljivim ocenjuju i „postupke Žandarmerije i nezainteresovanost lokalnih institucije“.

Pre PS oglasila se danas i kosovska ministarka spoljnih poslova, Meljiza Haradinaj Stubla. Ona je kritikovala objašnjenje KFOR-a navodeći da sinhronizovane patrole ne podrazumevaju da jedna strana prelazi na teritoriju druge. I ona je, iako je komentarisala zvanično saopštenje KFOR-a o patroli sa pripadnicima Vojske Srbije, u svojoj reakciji govorila o Žandarmeriji.