17:05

09.08.2020

17:05

09.08.2020

RTK2, RTK

Predsednik Demokratskog saveza Kosova, Isa Mustafa, ne vidi rizik za raspad koalicije nakon javnih optužbi između zvaničnika DSK-a i ABK-a u vladi. On najavljuje sastanak sa liderom ABK čim se premijer oporavi od COVID-19. Lider DSK kaže da postoje rešenja za sva otvorena pitanja.

Za sve nesuglasice u vladi, DSK-ABK-NISMA lider DSK kaže da postoje rešenja.

Mustafa je rekao za Express da će imati sastanak sa vladajućim partnerima čim se premijer Hoti oporavi od koronavirusa, istakavši da je koalicija stabilna.

"Mislim da je vladajuća koalicija stabilna. Kada se premijer oporavi, sastaćemo se sa partnerima koalicije i rešićemo sva pitanja koja su se pojavila u medijima. Cenim da ne postoje takva pitanja koja se ne mogu rešiti razumevanjem", rekao je Mustafa.

Predsednik DSK je takođe rekao da se svi akteri moraju usredsrediti na borbu protiv pandemije, i da bi se u dijalog trebao uključiti širok politički spektar.

"Svi se moramo usredsrediti na borbu protiv Covid-19 i ekonomski oporavak. U međuvremenu, dijalog može biti efikasan ako se u taj proces uključi više političkih snaga", rekao je on.

Kako kaže, Ramuš Haradinaj je počeo da optužuje Hotija nakon što Seljim Seljimi nije prisustvovao sastanku u Briselu sa Aleksandrom Vučićem. Bivši premijer se suprotstavio šefu trenutne izvršne vlasti kada je otišao u Karačevo, dan nakon što su srpske snage ušle na teritoriju Kosova i pozvao na reakciju institucija.

Nakon toga, Avdulah Hoti je odgovorio Haradinaiu, rekavši mu da odlazak na granicu sa Srbijom nije potreban kada je sve u tom delu sigurno. On je rekao da nema potrebe za takvim defileima.

Danas, su dva ministra ABK uputila optužbe premijeru. Meliza Haradinaj-Stubla je izjavila da ne podržava tvrdnje da je sve sigurno i demantovala KFOR da srpske snage sinhrono ulaze na teritoriju Kosova. Seljimi svakodnevno upućuje žalbe premijeru da ne zna šta se dešava u Briselskom dijalogu.

S druge strane, zamenik premijera Driton Seljmanaj reagovao je na izjave zvaničnika ABK, rekavši da premijer Kosova Avdulah Hoti, vodi dijalog.