21:31

09.08.2020

21:31

09.08.2020

RTK2, RTK

Mikrobiolog Ljulj Raka rekao je da se epidemiološka situacija u poslednjih mesec dana pogoršala, svrstavajući Kosovo među one sa najvećim brojem obolelih u Evropi.

Prema njegovim rečima, Kosovo uopšte nije izašlo iz prve faze pandemije, jer nije bilo perioda od 28 dana bez potvrđenog slučaja na Kovid -19.

Raka je rekao da su retki oni koji su dostigli taj stadijum od početka pandemije, navodeći primer Crne Gore.

"Imali smo udarne talase na početku pandemije i nakon popuštanja mera, i očekujemo još jedno moguće pogoršanje epidemiološke situacije tokom sezonskog gripa", kazao je Raka.

"Dva glavna faktora koja utiču na porast broja obolelih od koronavirusa, su nepoštovanje jednostavnih preventivnih mera od strane građana i nedostatak rigoroznog nadzora i kontrole od nadležnih institucija", dodao je on.

Prema njegovim rečima, to su istovremeno faktori koji su uticali na preopterećenje zdravstvenog sistema.

"Takođe moramo da poradimo na povećanju kapaciteta kreveta u kosovskim bolnicama i na testiranju", rekao je Raka.

On je pozvao na pridržavanje mera za suzbijanje pandemije, fizičke distance u svim okolnostima, obavezno nošenje maski na mestima gde ne postoji mogućnost distance i stalno održavanje lične higejene.

"Druga važna poruka je izbegavanje bilo kog mesta na kome vlada gužva, posebno u restoranima i zatvorenim prostorijama. Prisustvovanje događajima kao što su venčanja i proslave rođendana predstavljaju svesni rizik za lično i porodično zdravlje", istakao je Raka.