09:40

10.08.2020

09:40

10.08.2020

Gazeta Express, KoSSev

„Samoopredeljenje ne nudi ništa ozbiljno sem kolektivnog karantina, a ljudi ne mogu biti konstantno u karantinu“, rekao je za Gazetu Express lider DSK, Isa Mustafa, komentarišući najavu PS o pokretanju inicijative za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija.

On je mišljenja da PS neće obezbediti podršku za obaranje vlade jer „druge partije nisu zainteresovane za propagandu i populističke politike PS koje ne nude Kosovu perspektivu za budućnost“, rekao je Mustafa o svom koalicionom partneru s početka godine.

Trenutna kosovska vlada na čelu sa DSK došla je na vlast nakon što je ova partija pokrenula inicijativu za izglasavanje nepoverenja koalicionoj vladi PS čiji je deo bila i tada je PS kritikovao DSK zbog toga što ruši vladu u vreme pandemije.

„PS ima pravo da pokuša da sruši Vladu. Ali upravo je PS kritikovao DSK, zbog toga što smo pokrenuli inicijativu za nepoverenje u toku pandemije, iako je pad vlade izazvao PS. Jasno je da PS nema principe, postoji samo propaganda i žrtve te propagande“, dodao je.

Na pitanje o potencijalnom uključivanju DPK u koaliciju rekao je da, iako je DPK rekla da će biti u opoziciji, okolnosti su se promenile imajući u vidu pandemiju, a i optužnice Specijalnog suda protiv Hašima Tačija i Kadrija Veslejija.

„I da nije toga, do kraja godine bismo morali da dogovorimo izbor predsednika, a izostanak dogovora odveo bi nas u nove izbore“, rekao je on Gazeti Express, dodajući i da je bitno da politički faktori ne budu isključivi jedni prema drugima.

„Ipak, za sve moramo imati odobrenje partijskih organa, a nakon procene situacije“.

Mustafa je u toku jučerašnjeg dana komentarisao i navode o raskolu u koaliciji, prvenstveno sa Haradinajevom ABK, imajući u vidu javne kritike Haradinaja na račun Hotijevog vođenja dijaloga.

Mustafa je najavio da će se DSK sastati sa ABK čim se Hoti oporavi od COVID-19 i rešiti probleme.

PS je u četvrtak najavio da počinju sa prikupljanjem potpisa za stavljanje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija na dnevni red skupštine  Međutim, PS za sada ima samo potpise poslanika svoje poslaničke grupe, kojih je 31.