11:52

11.08.2020

11:52

11.08.2020

Telegrafi

Reakcija ruske ambasade u Srbiji ovoga puta se odnosi na srpski dnevni list "Blic", koji je na naslovnoj strani objavio članak u kojem stoji "Rusija stoji iza nereda u Srbiji", piše Telegrafi.

Kako navodi ovaj medij, na Fejsbuk stranici iz ruske ambasade navode da je "tekst Blica antiruska skica".

Inače, u članku objavljenom 10. avgusta u Blicu je naglašena aktivnost takozvanog "Rusko-srpskog humanitarnog centra" koji se nalazi u Nišu, u Srbiji, o kojem je rečeno da je “centar špijunaže". Ruska ambasada je veoma uznemirena, posebno zbog ovoga, navodi dalje Telegrafi.

Dnevni sprspki list pominje i intenziviranje ruske aktivnosti u sajberprostoru u regionu, a naročito u Srbiji.

Jučerašnji sukob ruske ambasade sa srpskim medijima označava najnoviji fenomen koji se dešava u Srbiji, piše Telegrafi.

Početkom jula, u Beogradu su se četiri dana zaredom odvijale nasilne demonstracije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić opisao ih je kao organizovane od krajnje desnice Srbije, koja ima čvrste veze sa Kremljem.

Ono što je istaknuto kao posebno u ovim nasilnim demonstracijama ispred Skupštine Srbije je prisustvo stranih državljana, među kojima je bila i jedna Ruskinja.

Dopisnik propagandne televizije “Russia Today”, Boris Malagurski, takođe je privatno pozvao na povećanje antivladinih demonstranata u Beogradu. Ovaj poziv, u Beogradu, smatran je neobičnim i opasnim, piše Telegrafi.

Navode da su se nakon ovih događaja rusko-srpski odnosi značajno pogoršali. Zasebno ruskim propagandnim medijima kao “Russia Today” i „Sputnik”. Čak se i na društvenim mrežama u Srbiji “Russia Today” naziva "SMRT", piše ovaj medij.