15:58

11.08.2020

15:58

11.08.2020

Bojan Tomić, RTK2

Iz instituta za javno zdravlje Kosova saopšteno je da je korona virusom na Kosovu do danas inficirano 10.590 osoba, dok je od početka pandemije preminlo 354 pacijenata. U srpskim sredinama na Kosovu do juče je od početka epidemije registrovano 899 slučaja zaraze COVID-19, a testirano 3.871 uzorak.

Nadležni sa instituta za javno zdravlje Kosova su na svojoj Fejsbuk stranici objavili da je tokom poslednja 24 sata testirano 463 uzoraka, od kojih je 171 bilo pozitivno na korona virus. U istom vremenskom period je preminulo 13 osoba, dok se 190 lica oporavilo. Po broju novozaraženih i dalje prednjači Priština, 46.

Krizni stab Severne Mitrovice nije se oglašavao danas, pa će rezultati biti saopšteni u sredu, na koferenciji za medije. U proteklih nedelju dana u većinski srpskim sredinama na Kosovu od posledica korona virusa četiri osobe su preminule, 225 pacijenata se oporavilo, a aktivo je još 474 slučaja. U proteklih nedelju dana znatno je smanjen broj hospitalizovanih pacijenata kao i pacijenata u samoizolaciji.

O trenutno epidemiološkoj situaciji na teritoriji opštine Gračanica infektolog Boban Stolić kaže.

„U odnosu na period od pre dve nedelje, epidemiološka situacija je znatno povoljnija i mnogo stabilnija. Broj pregleda pacijenata sa respiratornim infekcijama je u značajnoj meri opao, na našem odeljenju je trenutno hospitalizovano 7 pacijenata i mogu još jednom da kažem da je situacija jako povoljna. Do sada je zvanično potvrđeno 72 slučaja Kovida -19“, rekao je doktor Stolić. 

Saša Krstičić, direktor Doma zdravlja u Štrpcu je za RTK2 rekao da je trenutna epidemiološka situacija u ovom mestu nešto povoljnija, u odnosu na prethodni period, kada su se ovoj ustanovi javljali pacijenti sa simptomima upale pluća, zbog čega su upućivani na bolničko lečenje.

„Sada je broj osoba koje se pregledaju u našim Kovid amulantama daleko manji. Trenutno na lečenju u bonicama imamo 24 pacijenta a na kućnom lečenju i u samoizolaciji ukupno 32 pacijenta. Za pacijente koji su testirani ovih dana čekamo rezultate. Od Kovida 19 je preminulo 9 obolelih, i većina od njih je pored infekcije imala i druge pridružene bolesti“, rekao je dr Saša Krstičić.

Ministar zdravlja Armend Zemaj sastao se sa predstavnicima Kosovske agencije za zaštitu konkurencije, sa kojima je razgovarao o licenciranju privatnih laboratorija koje će obavljati testiranje na Covid-19. Ministar Zemaj je istakao da licencirane laboratorije neće imati cenu testiranja koja bi išla na štetu građana. 

“Odredili smo nadležnosti naših ustanova, kao što je zdravstvena inspekcija, a kao ministar zdravlja, zatražio sam od Kosovske agencije za zaštitu konkurencije da nadgleda ponašanje ovih ustanova, u smislu utvrđivanja cene. Živimo u vreme pandemije, moramo biti odgovorni prema građanima. Oslanjamo se na Kosovsku agenciju za zaštitu konkurencije kako bismo bili sigurni da laboratorije neće zaključiti nikakve sporazume o utvrđivanju cene na štetu građana Kosova", rekao je ministar Zemaj.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je na onlajn sastanku razgovarao sa gradonačelnicima, ministrom obrazovanja i nauke Ramom Ljikajem i ministrom zdravlja Armendom Zemajem o merama u boribi protiv korinavirsua, prenosi Koha. Na sastanku je bilo reči o alternativama za početak nove školske godine, kao i o drugim aktuelnostima.

Avdulah Hoti, je održao i virtuelni sastanak sa liderima bezbednosnih institucija, sa kojima je razgovarao o opštoj situaciji na Kosovu i koordinaciji institucionalnih akcija u oblasti bezbednosti.

Ovom sastanku su prisustvovali ministar unutrašnjih poslova, Agim Veljiu, ministar odbrane  Anton Ćuni, direktor Kosovske obaveštajne agencije Krešnik Gaši, komandant Kosovskih bezbednosnih snaga, general-potpukonik Rahman Rama i direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj.

Kako prenosi Klan Kosova, turska kompanija je donirala 100.000 zaštitnih maski, i oko 3.000 drugog zaštitnog materijala Ministarstvu unutrašnjih poslova i Ministarstvu zdravlja. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Iiljdirai Bajrami je u ime MUP-a Kosova zahvalio donator na pristigloj pomoći.

"Ovo još jednom ukazuje na značaj i rad koje dijaspora i naši sunarodnici razvijaju u pružanju pomoći Kosovu, njegovom narodu i institucijama u borbi protiv pandemije", rekao je Bajrami.