20:21

11.08.2020

20:21

11.08.2020

RTK, RTK2

Nekoliko laboratorija u Prištini, koje su licencirane za serološke testove za koronavirus, počele su da rade, dok će se cene kreću od 25 do 50 evra, u zavisnosti od broja testova za antitela.

Cene seroloških testova na Kosovu se razlikuju od laboratorije do laboratorije.

U zemljama regiona, cene za serološko testiranje u nekim privatnim zdravstvenim ustanovama kreću se od 17 do 32 evra. U Albaniji serološko testiranje košta 32 evra. U Srbiji je 17 evra, a u Crnoj Gori-od 17 do 22 evra. U Severnoj Makedoniji, serološko testiranje košta između 20 i 45 evra.

Serološki testovi su testovi koji mogu potvrditi da li je osoba imala koronavirus i da vrši se preko uzoraka krvi.

Kačaniku: Država je trebalo da pokrije troškove testiranja

Prema rečima rukovodioca nevladine organizacije "Potrošač" Seljatina Kačanikua, cene serološkog testiranja su visoke.

Kačaniku je rekao za Radio Slobodna Evropa da bi državni organi trebalo da pokriju troškove testiranja građana kroz rezervni fond.

"Građanin, potrošač, poreski obveznik ne bi trebalo da bude opterećen još jednim teretom, to su troškovi. Ne mislimo da bi to trebalo da bude opterećujuće za građanina. Oni koji su formulisali ovu odluku (o licenciranju privatnih laboratorija) verovatno su razmišljali o tome da imaju rezervni fond za podršku građanima i koji bi pokrio naše troškove, ali takav fond ne postoji. Sve nas sa niskim primanjima, obavezuju da plaćamo za ove usluge. Nije dobro, to je nezdravo", kaže on.

U međuvremenu, dve kosovske licencirane zdravstvene ustanove za testiranje PCR metodom i serološkim testovima na koronavirus tek treba da započnu ove testove i ne znaju kolike će biti cene.

Laboratorije koje su licencirane za izvođenje testova su klinička medicinska laboratorija “UBT” u Lipljanu i klinička mikrobiološka laboratorija “Medical & Laboratory Services” u Prištini.

PCR test određuje da li je virus aktivan analizom brisa iz nosa i grla.

U medicinskoj laboratoriji za kliničku mikrobiologiju, “Medical & Laboratory Services” u Prištini kažu da će uskoro početi sa PCR testiranjem dok čekaju materijal koji će omogućiti vršenje ovog testa.

Ova laboratorija kaže da još nije poznato koliko će koštati PCR i serološki testovi.

I klinička medicinska laboratorija “UBT” u Lipljanu nije odredila cene.

Edmond Hajrizi, vlasnik kliničke medicinske laboratorije “UBT” u Lipljanu, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će započeti testiranje sledeće nedelje.

"Sada postoji infrastruktura. Moramo da se snabdemo sa materijalom koji omogućava postupak testiranja, jer ne možete da se snabdete bez prava, a kada ga dobijemo, počećemo sa sprovođenjem testova. Imamo kontakte sa dobavljačem, imamo sporazume i mislim da možemo početi uskoro, sledeće nedelje. Materijale ćemo dobiti iz Nemačke", rekao je Hajrizi.

Hajrizi je dodao da bi tokom dana mogli da rade do 200 testova PCR metodom, dok su serološki testovi, zahvaljujući bržoj proceduri, rekao je on, moći da rade više testova.

On je rekao da će testovi za COVID-19 koji će se vršiti u ovoj laboratoriji biti u skladu sa standardizovanom metodologijom, a ovi testovi koji se sprovode u ovoj laboratoriji bi trebalo da budu prihvaćeni od svih država na svetu.

U međuvremenu, ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj je na sastanku sa direktorom Kosovske agencije za zaštitu konkurencije Valjonom Prestrešijem pozvao privatne laboratorije da odrede korektne cene testova.

Zemaj je pozvao Kosovsku agenciju za zaštitu konkurencije da nadgleda ponašanje ovih institucija u vezi sa određivanjem cena za usluge testiranja i onemogući stvaranje monopola.

Ministarstvo zdravlja je u ponedeljak licenciralo 29 zdravstvenih instituicja za obavljanje testova na COVID-19. Međutim, ministarstvo je upozorilo da će ove institucije od danas, 11. avgusta, biti kontrolisane od strane zdravstvene inspekcije kako bi se proverilo da li ispunjavaju uslove za testiranje.