18:42

13.08.2020

18:42

13.08.2020

KoSSev

Nakon što je u ponedeljak zatražila interpelaciju protiv kosovskog ministra obrazovanja, parlamentarna grupa Pokreta Samoopredeljenje danas je uputila isti zahtev, ali protiv ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljiua (Veliu) zbog navodnog ilegalnog prelaska administrativne linije od strane pripadnika Vojske Srbije u selu Karačevu u Kamenici.

„Samoisključenje vlade Kosova od ustavne i zakonske odgovornosti za kontrolu granica i teritorijalnog integriteta i zaštite građana neprihvatljivo je i dodatno šteti položaju Kosova“, poručili su iz Samoopredeljenja u objavi na Fejsbuku.

Upravo zbog toga navode da je danas zamenica predsednika ovog pokreta i poslanica Fatmire Muljšaha Kolčaku (Mulhaxha Kollçaku) u ime parlamentarne grupe Samoopredeljenja pozvala na interpelaciju ministra unutrašnjih poslova i javne uprave, Agima Veljiua (Veliu).

„Ovakvo neodgovorno ponašanje – kao da taj deo nije deo teritorije Kosova, samo podstiče intervencije Srbije“, poručuju.

Pre nedelju dana selo Karačevo, u opštini Kamenica, dospelo je u žižu interesovanja kosovske javnosti zbog navodnog ilegalnog prelaska administrativne linije od strane „srpske žandarmerije“.

Početnu informaciju – da se radilo o pripadnicima Žandarmerije, indirektno je ispravio KFOR u saopštenju u kom su naveli da se radilo o sinhronizovanoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije duž administrativne linije, a kako bi se „obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda“.

Slične navode je potom izneo i ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, saopštivši ujedno da nije bilo nikakvog ilegalnog prelaza, te da su već nekoliko dana na delu pokušaji Prištine da „još jednom napadnu Vojsku Srbije, s ciljem da se u jednovremene patrole ubace pripadnici kosovskih policijskih snaga“. Tvrdi da je Vojska Srbije to odbila nekoliko puta.

Osim kritika kosovskih zvaničnika povodom događaja u Karačevu, upućeni su i zahtevi KFOR-u da se pojača saradnje sa kosovskim bezbednosnim institucijama.

Danas je iz ove međunarodne misije saopšteno da je započeto planiranje izvođenja zajedničkih operativnih aktivnosti sa graničnom policijom Kosova na području ove opštine, bez detaljnijeg preciziranja gde će se patrole obavljati.