11:14

14.08.2020

11:14

14.08.2020

Radio Slobodna Evropa

Evropska unija (EU) pozdravlja svako uključivanje trećih strana u naporima kako bi se pomoglo Kosovu i Srbiji da se dogovore o sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa, rekla je za Radio Slobodna Evropa Nabila Masrali, portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednosnu politiku.

“Pozdravljamo sve inicijative kao podršku dijalogu pod okriljem EU”, izjavila Masrali.

Naglasila je da je EU primila k znanju najavu američkog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela (Richard Grenell) o održavanju sastanka lidera Kosova i Srbije u Beloj Kući 2. septembra.

“Za EU, Sjedinjene Američke Države su važan partner. Delimo iste ciljeve u regionu i dobrodošla je podrška SAD-a koja nadopunjuje dijalog koji olakšava EU”, izjavila je Nabila Masrali.

Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost je podsetila da put ka Evropskoj uniji za Kosovo i Srbiju vodi kroz dijalog pod okriljem EU, koja kao facilitator dijaloga od 2011. godine radi sa Beogradom i Prištinom na sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Ričard Grenel, izvestilac američkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije, najavio je 14. avgusta nov sastanak predstavnika Kosova i Srbije.

"Srećni smo da najavimo da će se lideri Kosova i Srbije sastati u Beloj kući na pregovorima 2. septembra", napisao je Grenel na Tviteru.