11:11

15.08.2020

11:11

15.08.2020

Anamari Repić, RTK

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Dragan Đukanović izjavio je za RTK2 da je mogući rezultat sastanka u Vašingtonu zajednička izjava o otvaranju ekonomija a koja bi dala smernice za politički dijalog koji vodi EU.

Sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Abdulaha Hotija 2. septembra u Beloj kući realizuje se nova dinamika u dijalogu, pomak u ekonomskim pitanjima dve strane i podrška političkom dijalogu koji vodi EU, izjavio je za RTK2 profesor Dragan Đukanović.

Prema njegovoj oceni, veoma je važno što će doći do sastanka, jer je prethodni zakazan za kraj juna odložen, a posebno značajno i za Srbiju i za Kosovo, ali i region, što će glavna tema sastanka u Vašingtonu biti ekonomija.

“Mislim da je veoma značajno da je set privrednih i ekonomskih tema sada aktuelizovan imajući u vidu da su postojali problemi do kojih je došlo političkim zbivanjima od uvođenja dok su na snazi bile trajale tarife, koje je Kosovo uvelo na proizvode iz Srbije i BiH”, kaže Đukanović.

Kako dodaje, ovim razgovorima se realizuje jedna nova dinamika, razgovori dobijaju novih zamah, i upućuje se podrška političkom dijalogu EU.

“Ono što je takođe posebno značajno da će se u Vašingtonu dati opšte smernice i podrška procesu koji već EU vodi i koji će se nastaviti svega nekoliko dana nakon sastanka u Beloj kući”, dodaje on.

Lideri Srbije i Kosova sastaće se 2. septembra u Beloj kući da pregovaraju, saopštio je specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel. Posle ove najave, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nije u poziciji da odbija razgovore te da će se razgovarati o ekonomskim temama.

S obzirom da se sastanak dve strane održava u Beloj kući, očekuje se da do značajnijeg pomaka dođe pre američkih izbora, koji se održavaju 3. novembra. Postavlja se pitanje mogu li Priština i Beograd napraviti pomak, sličan sporazumu koji su pre dva dana uz posredstvo SAD, postigli Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati, a koji bi trebalo da dovede do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dve države Bliskog istoka.

Dragan Đukanović ističe da se može očekivati opšta izjava nakon sastanka u Vašingtonu, koja će se fokusirati na isključivo na setu ekonomskih pitanja ,kao podrška ekonomskom otvaranju i dijalogu koji se vodi u Briselu.

“Ukoliko bude neke vrste dogovora, nekakvih zajedničkih izjava to može u nekoj meri podsećati na zajedničku izjavu između SAD, Izraela i UAE o normalizaciji odnosa na Bliskom istoku. Mislim da u ovom smislu jedino što je realno očekivati je jedna opšta izjava kojom bi se dao podsticaj razvoju ekonomija regiona i s tim uvezi dale smernice za dalji politički dijalog kojim moderira EU”, naglasio je Đukanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u interesu Srba i Albanaca ekonomsko otvaranje i slobodan protok, robe, kapitala i usluga i time lakša trgovina, lakši protok ljudi, železničke i avio linije. Ipak povodom predstojećih razgovora prvo u Vašingtonu 2. a zatim u Briselu 7. septembra, Vučić je naveo da je Srbija u teškoj političkoj poziciji.

Povodom sastanka u Vašingtonu a zatim u Briselu, Vučić je pozvao građane Srbije da pokažu najveći stepen zajedništva. Osvrćući se na isticanje jedinstva kada je Kosovo u pitanju, profesor fakulteta političkih nauka kaže da u Srbiji ne postoji širi društveni konsenzus kako bi dijalog između Beograda i Prištine trebao da se vodi i kako da on rezultira.

“Ja vrlo teško mogu da očekujem da će sada doći do unutrašnje veće homogenizacije. Opet sa druge strane videli smo da kada je u pitanju struktura političkih institucija, poput skupštine, tu ne postoje nekakve značajnije prepreke da dođe do realizacije sporazuma između Beograda i Prištine”, smatra Đukanović.

Inače, predsednik Vučić je reagovao na izjavu premijera Kosova Abdulaha Hotija da se u Vašingtonu sastaju lideri dve nezavisne države. Vučić je kazao da je to tako iz ugla Sjedinjenih Američkih Država a da on neće tretirati Kosovo kao nezavisnu državu i da je to kazao i Hotiju.