12:11

15.08.2020

12:11

15.08.2020

KoSSev

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, saopštio je danas da će na narednom sastanku u Briselu početkom septembra, zatražiti od predstavnika Prištine i evropskih posrednika hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni Manastira Visoki Dečani.

"Ulaskom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem putarskih radova ugrožava se jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja", poručio je predsednik Srbije.

Navodi da je zaštita srpske kulturne i verske baštine na Kosovu prioritet politike Srbije.

„Spremni smo i da zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom formiramo specijalni tim za zaštitu naših svetinja – srpske i hrišćanske duhovne, kulturne i istorijske baštine“, dodaje se u saopštenju predsedništva Srbije.

Navodi da Srbija doživljava radove u okolini Visokih Dečana kao „sredstvo pritiska na našu stranu i kao poruku da je naša kulturna i verska baština talac albanske samovolje“.

Tvrdi da je za dijalog neophodno poverenje i „miroljubiva klima za razgovore – dok putarski radovi u okolini manastira, koji su nedvosmisleno napad na Visoke Dečane, ne doprinose stvaranju takve atmosfere“, dodaje.

Naznačio je i da su radovi na putu „nedvosmisleno u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama“,  ali i u suprotnosti sa propisima Prištine.

„Očekujem da EU izvrši eksplicitan i snažan pritisak na Prištinu da prekine kampanju ugrožavanja srpskih svetinja na Kosovu, jer one su, osim što su naše svetinje, istovremeno i neprocenjivi spomenici evropske hrišćanske kulture, a svaki napad na njih je i napad na same temelje evropskih vrednosti“, istakao je Vučić.

Podsetimo, Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani.

Naveli su da unutar zaštićene zone aktivno rade teške mašine, da se put znatno proširuje u rangu magistralnog puta prve kategorije, te dodali da su moguća statička oštećenja na samoj crkvi i manastirskim objektima zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila.

U junu ove godine, svečano je otvorena deonica ovog puta, a ceremoniji su tada prisustvovali kosovski premijer Avdulah Hoti i bivši premijer Ramuš Haradinaj, kojem su Dečani rodno mesto. Upravo je Haradinaj bio premijer kada je prvi put 2018. pokušana izgradnja puta, čemu su se monasi tada takođe suprotstavili, uz istovremeno snažno negodovanje predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu i srpskog civilnog društva zbog izgradnje puta u SZZ.

Sa izgradnjom puta Dečani-Plav započelo se još 2014, godine, a sve pokušaje iz Eparhije da se radovi zaustave uz upozorenje na kršenje Zakona i SZZ, vlasti u Dečanima su odbacivale uz optužbe da Visoki Dečani „sprečavaju ekonomski razvoj“ opštine Dečani.