12:59

09.09.2020

12:59

09.09.2020

RTK2, RTK

Američki stručnjak za Balkan, istovremeno profesor, Alon Ben Meir, komentarisao je sporazum postignut 4. septembra između Kosova i Srbije u Vašingtonu.

Ben Meir je putem objave na Fejsbuku naveo da je razočaran tim sporazumom, a jedan od razloga je što se nije razgovaralo o uzajamnom priznanju, piše lajmi.net.

„Razočaran sam što o međusobnom priznanju dve zemlje nije bilo reči u sporazumu između Kosova i Srbije 4. septembra. Ekonomski sporazumi, iako sz u nekim pogledima pozitivni, morali su da budu sklopljeni u okviru konačnog pomirenja koje bi trebalo da dovede do priznanja Kosova od strane Srbije“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, ekonomski i trgovinski rast je dobra stvar, ali je daleko od stvarne dinamike sukoba, u kojem su, prema njegovim rečima, građani Kosova bili žrtve genocida.

Ekonomski rast i razmena između dve zemlje je dobra stvar, ali je daleko od promene dinamike konflikta koja je ukorenjena u psihu Kosovara koji su bili zrtve genocida i teških prekrsaja ljudskih prava u ratu  sa Srbijom" napisao je on.