22:32

15.09.2020

22:32

15.09.2020

KoSSev, Zeri

Ponovno otvaranje pitanja Zajednice srpskih opština predstavlja „udarac protiv državnosti Kosova“, poručio je danas iz Prištine kosovski predsednik, Hašim Tači, nedelju dana nakon što se ova tema našla na stolu u Briselu u sklopu nove runde dijaloga između Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija.

„Ponovno otvaranje pitanja o Zajednici u Briselu predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac na državnost Kosova i kršenje suvereniteta, postoji opasnost da se stvori ‘Republika Srpska na Kosovu'“, rekao je Tači.

Smatra ujedno da je pokretanje tema kao što su „ZSO, imovina i druge“, agenda Srbije, preneo je Zeri.

„Niko nema prava da sedne da razgovara ili pregovara, a kamoli da tvrdi da postiže novi sporazum o Zajednici”, rekao je Tači.

Podcrtao je da je to pitanje rešeno 2013. godine, podsetio na odluku kosovskog Ustavnog suda, uz naznaku da se sve mora raditi u skladu sa kosovskim zakonima.

Podsetimo, formiranje Zajednice srpskih opština dospelo je ponovo u žižu javnosti nakon što je ova tema pokrenuta prošle nedelje u sklopu nove runde dijaloga u Briselu. Delegacije predvođene predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, odnosno kosovskim premijerom, Avdulahom Hotije osim ove, otvorili su i temu uzajamnih finansijskih potraživanja, a o kojima bi, kako je najavljeno, trebalo da se detaljnije razgovara ovog četvrtka na ekspertskom nivou.

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, je nakon sastanka u Briselu u više navrata izjavljivao da Kosovo „ne beži“ od primene sporazuma o ZSO, ali i da će do toga doći nakon što Srbija prizna Kosovo.

Ovakva izjava naišla je na kritiku zvaničnog Beograda.

„Zar vi stvarno mislite da su u Srbiji svi idioti… da postoji neka nevidljiva sila koja će da izvrši pritisak na nas ili da će neko da me opije, otruje pa da to prođe“ – izneo je potom srpski predsednik, stav zvaničnog Beograda, povodom zahteva da se ZSO formira tek nakon priznanja.

Poslanici pokreta Samoopredeljenje, sa druge strane, uputili su poziv kosovskom premijeru da podnese izveštaj Odboru za zakonodavstvo povodom izjava da će Kosovo primeniti sporazum o ZSO, naznačivši u više navrata da je presudom kosovskog Ustavnog suda ovakav projekat „odbačen kao neustavan“.