16:30

16.09.2020

16:30

16.09.2020

RSE

Zamenik premijera Kosova Besnik Tahiri, iz Alijanse za budućnost Kosova (ABK) kaže za RSE da pitanje Zajednice nije bilo tema prošlonedeljnih razgovora u Briselu.

„Mogu da potvrdim da ni na jednom sastanku na kome sam bio pitanje Zajednice nije otvoreno kao tema. Tokom moje poslednje posete Briselu održali smo tri sastanka sa premijerom i to (pitanje Zajednice) nikada nije otvoreno kao tema. Teme su bile odnosi sa Briselom, na dijalog... Koliko znam i koliko se sećam, niko nije otvorio tu temu“, rekao je Tahiri.

Odnosi između koalicionih partnera Demokratskog saveza Kosova (DSK) i ABK pokvareni su nakon što je Vlada Kosova, koju predvodi premijer Avdulah Hoti iz DSK imenovala Skendera Hisenija na mesto koordinatora za dijaloga sa Srbijom. Istovremeno, ABK bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja (Ramush Haradinaj) traži učešće svojih predstavnika u pregovaračkom procesu sa Srbijom.

Inače, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak najavio je da će, nakon sastanka između ekspertskih timova u četvrtak, razgovori između dve strane na visokom političkom nivou biti nastavljeni tokom septembra.