17:59

16.09.2020

17:59

16.09.2020

Aleksandra Nićić, RTK2

Premijer Avdulah Hoti odgovorio je predsedniku Tačiju da sutrašnji dan nije opasan za Kosovo, istakavši da se u Briselu neće razgovarati o Zajednici srpskih opština. Tokom diskusije „Platforme civilnog društva za dijalog“, koju je organizovao Kosovski demokratski institut, premijer Hoti je naglasio da je Kosovo nezavisna država i da se oko slučaja Gazivode nepotrebno stvara buka.

 „Da li mislite da bi se u Beloj kući potpisao sporazum kojim se krši suverenitet Kosova“, odgovorio je pitanjem premijer Hoti, dodajući da se bez uzajamnog priznanja ne mogu rešavati druga pitanja. Ističe da je od njegovog stupanja na dužnost Ustav Kosova putokaz za proces dijaloga.

"To je pristup sistematskim rešenjima problema, a ne kreativnim rešenjima. O teritorijalnom integritetu Kosova se ne može pregovarati. Ovo nije bila tema ni na jednom okruglom stolu na kome sam učestvovao poslednja tri meseca“, rekao je Hoti.

Hoti je naglasio da se bez uzajamnog priznanja dveju zemalja ne mogu rešavati druga pitanja. 

”Ne mogu se u potpunosti normalizovati ekonomski odnosi i ne možemo konačno adresirati pitanje finansijskih obaveza, vraćanje penzija, plata, ratne štete i slično, ako ne bude zaključeno pitanje između dveju zemalja uzajamnim priznavanjem, samo na toj osnovi zemlje su ravnopravne, da idu napred”, kaže Hoti.

“Bitan deo sporazuma jeste usaglašavanje o uzajamnom priznavanju između Kosova i Izraela i osim ekonomskog dela koji je vrlo bitan za dugoročni ekonomski razvoj Kosova je najbitniji deo sporazuma jer je razbio blokadu međunarodnih priznavanja”, rekao je Hoti.

Obraćanje premijera Avdulaha Hotija na početku diskusije, prekinut je zvižducima od strane aktivistkinja Socijaldemokratske partije koje su upitale „zašto je dijalog sa Srbijom važniji od života ubijenih žena - žrtava nasilja“?

„Svo vreme nam govorite o pandemiji, a istovremeno žene su ugrožene. Vi niste ni reč javnosti rekli o ovom problemu. Ne bi trebalo da imate pravo da se ovako odnosite prema javnosti vezano za ovo pitanje, zato je i ova akcija ovde....Zašto je dijalog bitniji od života žena“, rekla je jedna od aktivistkinja.

Premijer Hoti je u odgovoru naglasio da razume i podržava inicijativu aktivista, ali da trenutno nije vreme ni mesto razgovarati o tom pitanju. Zatim se dotakao i pitanja nestalih, kao i ekonomske saradnje, o čemu je bilo reči na jednom od sastanaka u Briselu.

"Ono što mi radimo u ovoj fazi je izrada elemenata konačnog sporazuma, jedan od tih elemenata je pitanje nestalih. Smatra se tehničkim dijalogom, nema tehničkog dijaloga, ne postižemo delimične dogovore. Godinama su postizani sporazumi koji nisu primenjivani i desilo se da nema bavljenja uzajamnim priznavanjem", rekao je Hoti, dodajući da "saradnja između EU i SAD u procesu dijaloga nije bliska, ali je potpuna".

Direktor Prištinskog instituta za političke studije Leunora Krueziu smatra da mirovni sporazum treba da bude transparentan.

„Istovremeno jedno zajedničo zagovaranje unutar i izvan zemlje kroz delovanje koje teže pozitivnom uticaju procesu dijaloga koji je više nego potreban, s toga vas pozivam gospodine premijeru da nas izvestite i da koristite ovu mogućnost, tu smo da pružamo ekspertizu pomoć ako se to od nas traži“, izvršna direktorica PIPS-a Leonora Kruejziju .

Predstavnici Civilnog sektora bili su u prilici da postavljaju pitanja. Bilo je reči o jezeru Gazivode, na šta je premijer Hoti rekao da se ovaj slučaj koristi u političke svrhe i da se bespotrebno stvara buka. Takođe, dotakli su se i pitanja koje se u sporazumu odnosi na zaštitu SPC.

 „Ja sam pre više od mesec dana posetio tamo manastir, radimo sa ocem Savom i sa gradonačelnikom Dečana da bi smo došli do rešenja, ponovo u skladu sa Zakonom i Ustavom, koji poštuje zakon o zaštićenim zonama, i takođe poštuje i odluku Ustavnog suda, međutim jedan pristup da bi se zaključila tamošnja infrastruktura koja je u interesu i građana Dečana, a istovremeno uzima u obzir i potrebu i manastira Dečana za stvaranje odgovarajućeg okruženja, shodno njihovim zahtevima. Mislim da će ovih dana ovo pitanje biti zaključeno, na pravom smo putu da dođemo do prihvatljivog rešenja u skladu sa Zakonom o zaštićenim zonama i u skladu sa odlukom Ustavnog suda“, poručio je premijer Hoti.

Predstavnici Civilnog društva skeptični su po ovom pitanju.

„Ne verujem, prvo zato što njegov odgovor nije bio potpuno iskren, on je rekao da će rešenje biti u skladu i sa Ustavnim sudom, ali i sa potrebama opštine Dečani, dok ZSO eksplicitno govori da je samo Ustavni sud tu bitan i nadležan da o tome kaže, tako da nisam siguran da će se o ovo pitanje rešiti na pravi način kako bi zadovoljilo i SPC, a i građane opštine Dečani“, rekao je aktivista civilnog društva iz Severne Mitrovice Miloš Golubović.  

Hoti je poručio da će se sutra na sastanku u Briselu diskutovati o pitanjima finansijskih obaveza između Kosova i Srbije, gde su angažovani najbolji eksperti.