18:41

16.09.2020

18:41

16.09.2020

KoSSev

Pitanje manjinskih zajednica, koju zvanični Beograd definiše kao razgovore o Zajednici srpskih opština (ZSO), uprkos prethodnim najavama iz EU, neće biti tema sutrašnjeg sastanka predstavnika Beograda i Prištine u okviru dijaloga na ekspertskom nivou.

Evropska komisija najavila je pre dva dana da će se sutra u Briselu na dnevnom redu naći dve teme – pitanje manjinskih zajednica i međusobna finansijska potraživanja.

Danas u popodnevnim časovima, međutim, oglasio se izaslanik EU, Miroslav Lajčak, koji je uoči sutrašnjih razgovara, saopštio da će se sutra razgovarati samo o međusobnim finansijskim potraživanjima, dok će se, zbog „kompleksnosti tema“, o manjinskim zajednicama razgovarati u narednim danima.

„Predsednik Vučić i premijer Hoti su se dogovorili da njihovi pregovarači nastave razgovore o međusobnim finasijskim potraživanjima i statusu nevećinskih zajednica. Obe teme su vrlo komplekse. Zato ćemo sutra razgovarati o finansijskim potraživanjima, a o sporazumima o nevećinskim zajednicama u narednim danima“, napisao je Lajčak na Tviteru.