20:21

16.09.2020

20:21

16.09.2020

KoSSev

Osnovne škole, srednje škole, kao i predškolske ustanove na teritoriji Kosova, koje rade u srpskom obrazovnom sistemu, od sledeće nedelje počinju sa radom, obavestila je predstavnike ovih obrazovnih institucija načelnica školske uprave Ministarstva prosvete Srbije za Kosova, Jasmina Dedić, saznaje KoSSev.

"Molimo vas da obavestite učenike, nastavnike i roditelje da će 21. 09. 2020. godine osnovne i srednje škole i predškolske ustanove na teritoriji Kosova početi sa radom u skladu sa Stručnim uputstvom za organizaciju i realizaciju obrazovno-vaspitnog rada u osnovnoj školi i školskoj 2020/2021. godini, kao i u skladu sa Stručnim uputstvom za organizovanje i ostvarivanje nastave neposrednim putem i putem učenja na daljinu za srednje škole u školskoj 2020/2021. godini“, navodi se u obaveštenju Dedić u koji je KoSSev imao uvid kroz više izvora.

Potvrdu ove informacije, od same Dedić, kao i detaljnije informacije o početku rada obrazovnih institucija pri srpskom obrazovnom sistemu, međutim, nismo uspeli da dobijemo, jer se Dedić do objavljivanja ovog članka ni danas nije javljala na pozive novinara KoSSev portala.

Podsetimo, za razliku od svojih vršnjaka u centralnoj Srbiji, učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije Kosova koji pohađaju nastavu u srpskom obrazovnom sistemu, nisu se vratili prvog septembra u školske klupe. Umesto toga nastavilo se sa praćenjem časova preko TV-a i komunikacijom preko Viber grupa.

Ovakva odluka doneta je zbog, kako je rečeno, „loše epidemiološke situacije“, a tada je ujedno saopšteno da će se pratiti epidemiološka situacija i u skladu sa tim odlučiti o početku redovne nastave.

Odluka o obustavi rada do daljnjeg tada je doneta i za predškolske ustanove a takođe, kako je saopšteno, zbog „loše epidemiološke situacije“.

Da će se sa početkom nastave u školama na Kosovu „malo kasniti“, prethodno je izjavio Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević. Šarčević je međutim, kao razlog za odlaganje povratka u škole, osim epidemiološke situacije, naveo i to da „vlast na Kosovu nije kooperativna“.

Odluka o tome da se ne krene u srpske škole na Kosovu doneta je uprkos zvaničnim podacima o smanjenju broja novoinficiranih koronavirusom.