22:10

16.09.2020

22:10

16.09.2020

RTK

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da je Zajednica srpskih opština (ZSO) zakonska obaveza, međutim, da će nakon sporazuma i Statut biti ocenjen od Ustavnog suda.

Mustafa je istakao da je u Briselu potpisano dva sporazuma, prvi sporazum o ZSO iz 2013. godine i drugi sporazum o osnovnim principima iz 2015. godine.

Naveo je da će, pored poštovanja presude Ustavnog suda, koja kaže da postoje 23 tačke koje nisu u skladu sa Ustavom Kosova, nakon njenog uspostavljanja, Statut zajednice vlada poslati na tumačenje Ustavnom sudu.

"Odluka vlade o osnivanju ZSO biće poslata Ustavnom sudu", rekao je Mustafa za Euronjuz i dodao da je ovo prvi sporazum gde predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi put potpisuje dokument u kojem se pominje Ustav Kosova.

"Statut ZSO neće se smatrati usvojenim sve dok Ustavni sud ne kaže da je u skladu sa Ustavom Kosova", istakao je Mustafa.

Na pitanje o čemu se po toj temi ponovo razgovara u Briselu, rekao je da bi tamo moglo da se razgovara o Statutu sporazuma, jer je osnovni sporazum završen.