16:40

19.09.2020

16:40

19.09.2020

RTK

Kancelarija EU na Kosovu reagovala je nakon što je predsednica Skupštine Vjosa Osmani juče uputila pismo Ekaterini Trendafilovoj, predsednici Specijalizovanih veća i Specijalizovanom tužilaštvu sa sedištem u Hagu, povodom zahteva predsednika Kosova Hašima Tačija za donošenje ustavnih izmena u vezi sa mandatom ovih veća, inače poznatih kao Specijalni sud.

Kancelarija EU ponudila je podršku Osmanijevoj, rekavši da je njen zahtev za predloženi amandman u skladu sa zakonom.

"Stalno smo izražavali naše očekivanje da će kosovske vlasti poštovati svoju posvećenost vladavini prava i mandatu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Odluka koju je donela predsednica Skupštine da predloženi ustavni amandman usmeri Ustavnom sudu u potpunosti je u skladu sa odredbama utvrđenim Ustavom i zakonom", navodi se u reakciji Kancelarije EU na Kosovu, prenosi Insajderi.

Tači se 25. avgusta obratio Predsedništvu Skupštine Kosova sa predlogom izmene Ustava o produženju mandata Specijalizovanim većima i Kancelariji Specijalinog tužioca u Hagu.

Tači je u svom predlogu upućenom Predsedništvu Skupštine zatražio da se promeni član amandmana u kojem se navodi da će mandat ove institucije trajati u periodu od pet godina. Prema Tačijevom predlogu, mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalizovanog tužioca "trajaće do objavljivanja kraja mandata od saveta Evropske unije, u konsultacijama sa Vladom Kosova".