21:32

19.09.2020

21:32

19.09.2020

RTK2, Gazeta Express

Premijer Kosova Avdulah Hoti objavio je na Fejsbuku video potpisivanja sporazuma u ​​Beloj kući. Bela kuća i sam Hoti su sporazum nazvali istorijskim.

Uprkos tome, nisu ga svi dočekali kao takvog. Opozicione stranke, Demokratska partija Kosova i Samoopredeljenje nastavljaju da ga ne priznaju.

Kosovo i Srbija dogovorili su se 4. septembra u Beloj kući, da primene niz već postignutih sporazuma.

Premijer Kosova Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vuići u prisustvu predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa, potpisali su sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

Ovim sporazumom Kosovo se složilo da neće tražiti članstvo u međunarodnim organizacijama u roku od godinu dana, dok se Srbija, s druge strane, složila da zaustavi kampanju za priznavanje nezavisnosti Kosova u roku od godinu dana.

Prema sporazumu, Kosovo će se pridružiti „mini-šengenskom prostoru“, koji je uspostavljen 2019. godine i gde već učestvuju Srbija, Albanija i Severna Makedonija.

U sporazumu se takođe pominje jezero Gazivode, u kojem se navodi da će strane sarađivati sa američkim Ministarstvom energetike na studiji izvodljivosti, s ciljem da ovo jezero bude siguran snabdevač vodom i energijom.

Takođe se kaže da se Kosovo i Izrael priznaju i da će Srbija ambasadu iz Tel Aviva preseliti u Jerusalim.