20:27

21.09.2020

20:27

21.09.2020

RTK

„Činjenica je da sporazum postoji i da primena započinje, to je vrlo stvaran proces. Shvatam da su politički ljudi kritični, mi smo izuzetno ponosni na ovaj sporazum i videćete tokom meseci i godina da to nisu prazne izjave", rekao je Grenel na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Avdulahom Hotijem.

„Predsednik Tramp je ponosan na ovaj istorijski sporazum, ne bismo bili ovde da nije bilo predsednika Trampa. Posvećena je ekonomskoj normalizaciji između dve zemlje. Posle potpisivanja, predsednik Tramp nam je rekao da idemo da sprovedemo sporazum, a ne samo reči“, dodao je Grenel.

Glavni izvršni direktor Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u SAD (DFC) Adam Beler rekao je da će na Kosovo uložiti 100 miliona dolara.

„Uložićemo 100 miliona dolara na Kosovo, došli smo sa kolegama da vam pokažemo koliko smo ozbiljni. Ovde smo da potpišemo sporazum i investiramo“, rekao je on.

Američku delegaciju predvodi glavni izvršni direktor Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u SAD (DFC) Adam Beler, specijalni izaslanik za dijalog Ričard Grenel, predstavnik USAID-a, predsednik Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EKSIM), kao i drugi visoki vladini zvaničnici iz američkog Ministarstva energetike i trgovine.