19:35

26.09.2020

19:35

26.09.2020

RTK2, RTK

Advokat Arianit Koci izjavio je povodom jučerašnjih hapšenja od strane Specijalnog suda, da je Kancelarija specijalnog tužioca postupila u skladu sa svojim mandatom, koji su omogućili poslanici Skupštine Kosova kada su glasali za taj zakon, i da nije bilo potrebe za bilo kakvim spektaklom.

„Brinem što strani pravnici izgleda ne razumeju naš društveni kontekst. I nije bilo potrebe za bilo kakvim spektaklom. Svi su se do sada odazvali pozivu i Gucati i Haradinaj odazvali bi se bez problema. Što se tiče hapšenja, verujem da je to bio nepotreban spektakl. Bilo je dosta policijskih snaga, a dva ili tri policajca su mogli da izvrše hapšenje bez ikakvih problema“, kazao Koci.

On ističe da još uvek nije nepoznato da li su dosijei koji su doneti u kancelariju Organizacije ratnih veterana OVK autentični dokumenti.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo bi trebalo da objasni i istraži zašto su ti dosijei procureli i dodao da nikakvi dokumenti, njihov sadržaj ili imena svedoka ne bi trebalo da budu javno objavljeni.

„Verujem da je i ovde OVK upala u zamku nekoga ko vodi specijalni rat protiv Specijalnog suda i Kancelarije specijalizovanog tužioca“, naglašava Koci.

Predstavnik Organizacije ratnih veterana OVK Džavit Jašari, istakao je da su tokom jučerašnjeg dana "kidnapovani" predsednik te ogranizacije Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj, što je, kako je naveo, neprihvatljivo za tu organizaciju.

"Nisam rekao da su uhapšeni, ali jesam rekao da su kidnapovani. Način na koji je Euleks došao u naše kancelarije je za osudu i neprihvatljiv. Zbog činjenice da su došle specijalne jedinice suda za koji znate da ga ne prihvatamo. Način na koji su ušli, kako su blokirali ulaze i izlaze, ostavlja mnogo sumnji", poručio je Jašari

Jašari za sve ovo što se događa krivi Skupštinu Kosova koja je odobrila osnivanje Specijalnog suda.

"Ne bojimo ovakvih spektakla. Verujem da će se protesti u svakom slučaju održati, ali obratićemo se i lokalnim institucijama. Juče je najveća sramota bila za naše institucije, a na prvom mestu za kosovski parlament", naglasio je Jašari.