19:41

30.09.2020

19:41

30.09.2020

KoSSev

Specijalni sud uputio je poziv advokatu Udruženja veterana „OVK“, Tomu Gašiju i sekretaru te organizacije Fatonu Kljinakuu, potvrdila su dvojica predstavnika ovog udruženja. Oni se, međutim, neće odazvati, jer „ne priznaju Specijalni sud u Hagu“.

Advokat Udruženja OVK saopštio je danas da je policija Specijalnog tužilaštva u Hagu zatražila da se on zajedno sa Kljinakuom javi predstavnicima EULEX-a u Kosovu Polju.

Pozivu se, tvrdi, neće odazvati, jer „ne prihvataju“ Specijalni sud.

„Izgleda da Specijalnom tužilaštvu u Hagu nije jasno da Nasim Haradinaj i Hisni Gucati ne prihvataju Specijalni sud, kao što ga ne prihvata ni Faton Kljinaku“, dodao je Gaši u objavi.

Smatra da je Specijalni sud „izgubio razum“ time što želi da hapsi advokate koji brane veterane OVK.

Sekretar ovog udruženja, Faton Kljinaku, potom je za televiziju T7 takođe potvrdio da se neće odazvati pozivu Specijalnog suda.

„Ne znamo šta može da mi se dogodi, ne odgovaram ovom sudu, jer on nema mandat. Oni mogu da me uhapse, dobrovoljno se neću odazvati“, poručio je Kljinaku, prenosi Gazeta Express.

Podsetimo, juče je u Hagu održano prvo pristupanje sudu potpredsednika Udruženja veterana „OVK“, Nasima Haradinaja, koji je zajedno sa predsednikom istog Udruženja, Hisnijem Gucatijem, a koji će se pred ovim sudom pojaviti sutra, uhapšen krajem prošle nedelje zbog kršenja tajnosti postupka, zastrašivanja svedoka, odmazde.

Da ne prihvata sud u Hagu tada je poručio i sam Haradinaj.

Podsetimo, u akcijama koje su Gucati i Haradinaj imenovali „Munja 1, 2 i 3“ nepoznata osoba u tri navrata je Udruženju ratnih veterana „OVK“ dostavljala poverljivu dokumentaciju Specijalizovanog tužilaštva u Hagu koje ih sada tereti da su objavljivanjem imena i ličnih podataka potencijalnih svedoka „izložili te osobe potencijalnim pretnjama njihovoj bezbednosti“.

U nalogu za hapšenje se ujedno navodi da su Gucati i Haradinaj na tri konferencije za štampu u Prištini medijima učinili dostupne „poverljive informacije i dokumenta u vezi sa radom Specijalizovanog tužilaštva“.

Tokom prvog pristupanja sudu potpredsednika Udruženja veterana „OVK“, Nasima Haradinaja, tužilaštvo je saopštilo da je u toku prikupljanje iskaza brojnih svedoka, kao i analiza elektronskih uređaja konfiskovanih tokom istrage kao i prekucavanje transkripta svih audio i video materijala u vezi sa slučajem. Tužilaštvo takođe prikuplja i obrađuje i javne nastupe osumnjičenih i nagoveštavaju da će ceo postupak biti brz.