22:03

30.09.2020

22:03

30.09.2020

KoSSev

Demokratska partija Kosova podnela je kosovskoj Skupštini zahtev za interpelaciju kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, u vezi sa procesom dijaloga u Briselu i radom tehničkih timova.

Poslanička grupa DPK zatražila je da Hoti na sednici izvesti poslanike o svakoj tački o kojoj se raspravljalo u Briselu i obavesti skupštinu o preuzetim obavezama.

Kako je saopšteno, DPK takođe traži od kosovskog premijera da „opravda“ svaku od ovih preuzetih obaveza, navodeći ujedno da Hotijeva vlada nije transparentna povodom onoga o čemu se razgovara u Briselu.

„Pitanje nestalih osoba jedno je od najvećih problema koje treba rešiti, dok vlada i njen lider, Hoti, nisu pokazali ni najmanju spremnost da pruže neophodnu transparentnost u vezi sa ovim procesom. Premijer nije skrivao, ali nije ni govorio o organizacionim aspektima procesa, kao što su – sastav grupe stručnjaka, lični, nacionalni ili akademski akreditivi i njihovo odgovarajuće iskustvo“, dodaje se u zahtevu poslaničke grupe DPK.

Transparentnost nedostaje i povodom razgovora o ratnoj odšteti, smatra DPK.

„Ostaje nejasno šta vlada traži i koji je njen konkretan plan za postizanje rešenja za ovaj problem, kao jednu od najvažnijih tema dijaloga. Pošto je premijer Hoti dosledno proklamovao uspehe u radu tehničkih grupa, Skupštinu Republike Kosovo trebalo bi da obavesti o tim ‘uspesima’ koji su, barem do sada, ostali na deklarativnom nivou", zaključili su.