22:09

30.09.2020

22:09

30.09.2020

RTK2, Gazeta Express

Odluka o zabrani ulaska na Kosovo srpskom ministru obrazovanja Mladenu Šarčeviću, koju je danas izdalo kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova, može biti promenjena u kabinetu kosovskog premijera Avdulaha Hotija, prenosi Gazeta Exspress.

Iz kabineta premijera Avdulaha Hotija ističu da razmatraju da dozvole Šarčeviću da uđe na Kosovo, jer je takav predlog stigao iz međunarodne zajednice.

"Međunarodna zajednica je predložila da se srpskom ministru obrazovanja dozvoli dolazak na Kosovo. To je zbog opuštanja odnosa između dve zemlje, ali još nema konačne odluke", izjavio je Dževat Bećiri, savetnik premijera Kosova.

Iz MInistarstva spoljnih poslova kažu da se Šarčeviću poseta Severnoj Mitrovici odbija iz više razloga, među kojima je to što Vlada Srbije nastavlja, prema njihovim rečima, kampanju protiv priznavanja nezavisnosti Kosova, stalno ažurira međunarodne poternice za navodne ratne zločine u Interpolu i što se neprestano meša u napore kosovskih institucija za integraciju srpske zajednice na Kosovu i bolju koordinaciju na severu Kosova.