20:15

01.10.2020

20:15

01.10.2020

Tanjug

Brzina dolaska američke Međunarodne investicione finansijske korporacije (DFC) u Beograd, posle dogovora postignutog u Vašingtonu, kao i visoki rang američke delegacije koji je došao, potvrđuje da dogovor nije bio politički trik, rekao je izvršni direktor DFC Adam Boler za Tanjug na današnjoj telefonskoj pres konferenciji.

On je međutim ocenio da će, za investicije trebati nešto više vremena i tako odgovorio na pitanje Tanjuga da li se može očekivati slična brzina realizovanog posle sporazuma potpisanog u Beloj kući u realizaciji dogovorenih projekata u Beogradu.

"Trebaće vremena. Treba da napravimo analize, da pripremimo dokumentaciju... i to su naši prvi koraci. Susreli smo se sa stotinama i stotinama kompanija koje su sada u tom procesu. Nakon analiza ćemo utvrditi gde vidimo interes i zavisno od toga potpisati ugovore. Za to će svakako trebati nekoiliko meseci vremena. Nije to nešto što može odmah da se uradi", rekao je Boler.

On je istakao fokusiranost DFC na ekonomski napredak zemalja u razvoju, iako su SAD, kako je rekao, u izbornom procesu i poručio da to opredeljenje ne zavisi koja je administracija na čelu SAD.

Boler je ponovio da je delegacija sa kojom je bio u Pristini i Beogradu uradila veliki posao na osnovu sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu sa liderima Beograda i Prištine i ocenio to kao ogroman korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa dve strane.

Na pitanje medija na koji način će DFC smanjiti kineski uticaj u regionu Boler je odgovorio da je interes SAD u regionu pre svega ekonomski.

"Kinezi ne investiraju u region zbog svoje dobre volje niti iz dobrotvornih razloga, već zbog uticaja", rekao je on.

Naglasio je da SAD žele da investiranjem ojačaju suverenitet tih zemalja i da ih učini saveznicima.

Na pitanje o saradnji SAD i EU, poručio da su SAD, kada je reč o investicijama EU, srećni što su u tome partneri i da ima u vidu, kada je reč o saradnji sa EU investicije koje su na Zapadnom Balkanu u toku.

Mnoge investicije su nam zajedničke, jer naš primarni cilj je da zaštitimo suverenitet naših saveznika, jer neke investicije su način rušenja tog suvereniteta.

Direktor regionalne kancelarije DFC u Beogradu Džon Jovanović se takođe uključio u razgovor sa predstavnicima medija i podsetio na četiri ključna projekta koja su dogovorena u Beogradu - gradnja auto-puta mira, zelezničlke pruge Beograd-Priština, podrška malim i srednjim preduzećima, saradnja mladih Kosova i Srbije.