16:36

18.10.2020

16:36

18.10.2020

RTK

Gradonačelnik Skenderaja Bekim Jašari pozvao je lider kosvskih institucija bolne kompromise u ime postizanja sporazuma sa Srbijom. Dodao je da se Ustav Kosova ni na koji način i ni po cenu ne može i ne sme menjati u ime postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom.

"Srbija bi trebala da promeni ustav, koja pored toga treba da preuzme odgovornost za nestale, žrtve rata, genocid nad nevinim stanovništvom i materijalnu štetu nastalu u nedavnom ratu na Kosovu. Iz našeg ustava treba samo da se ukloni dvostruki glas, kao derivat Ahtisarijevog paketa koji koči budućnost i razvoj naše države“, napisao je Jašari na Fejsbuku.

Prema njegovim rečima, kosovski lideri treba da obaveste međunarodnu zajednicu da “Kosovo više neće praviti kompromise i da je najnaprednija država na Balkanu, u pogledu poštovanja manjinskih prava”.

Jašari je naglasio da je krajnje vreme da se politički spektar ujedini da bi zaštitio Kosovo od bilo kakve tendencije koja bi mogla da ga uvede u pregovore o bolnim kompromisima.

"Svaka akcija naših današnjih lidera mora biti u skladu sa ustavom i bez ikakvog uticaja na državnost, suverenitet i teritorijalnost naše države“, dodao je Jašari.