15:52

19.10.2020

15:52

19.10.2020

Siniša Kostić, RTK2

Iako su Kosovo i Srbija u Briselu utvrdili nacrt sporazuma o nestalim osobama, on bi postao operativan tek po postizanju sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine, izjavio je na sastanku Vladine komisije za nestala lica šef Kosovske delagacije u Radnoj grupi za pitanja nestalih lica Ibrahim Makoli. Makoli je dodao da osnovu budućeg sporazuma čini zajednička komisija koja bi imala neograničen pristup arhivama, a čitav proces bi, kako navodi Makoli trebalo da bude okončan za 18 meseci.

U Vladi Kosova održan je sastanak Komije za nestala lica na kome je razgovarano o rešavanju ovog pitanja u Briselskom procesu, a razmatrano je i pitanje rasvetljavanja sudbine nestalih.Član Vladine komisije za nestala lica i šef Kosovske delegacije u Radnoj grupi za pitanje nestalih Ibrahim Makoli obavestio je prisutne o razgovorima u Briselu, rekavši da je sa Srbijom u načelu dogovoreno rešavanje pitanjima nestalih, te da bi se sa procesom započelo tek po potpisivanju Sveobuhvatnog sporazuma.Bez sporazuma o nestalima nema ni Sveobuhvatnog sporazuma, citirao je Makoli, premijera Kosova.

„Na prvom sastanku postavljeni su osnovni principi za pitanje nestalih. Tri osnovna stuba ovog sporazuma. Osnivanje zajedničke komisije koju će voditi predstavnik EU, mehanizma koji će biti odgovoran za otkrivanje nestalih lica.Neograničen pristup svim arhivima uključujući arhiv vojske i policije Srbije ali i drugih institucija koje imaju informacije o nestalima ili su učestvovali u izvršenju zločina, a koji omogućavaju pronalazak nestalih osoba."Ovo ima vremensko ograničenje od stupanja na snagu, predviđeno je da ceo proces bude završen u roku od 18 meseci ako se postigne konačni sporazum", rekao je Makoli.

Član Komisije za nestala lica i koordinator Resursnog centra za nestale Milorad Trifunović je nakon sastanka rekao da između Prištine i Beograda postoje određene prepreke po pitanju nestalih, ali da se u cilju otkrivanja istine dve strane moraju usaglasiti.

„Lično sam insistirao da se sve to prevaziđe i da se to pitanje ne posmatra kao tehničko ili političko već kao humanitarno, da se o porodicama nestalih razgovara kao o humanitarnom pitanju.Znam da su životna pitanja bitna, treba živeti, ali treba brinuti i o nama koji već 23 godine ne znamo ništa, rekao je Trifunović.

Na sastanku je razmatrano i dokle se stiglo u procesu otkrivanja nestalih lica.Tom prilikom je rečeno da su u prethodnom periodu obiđene i istražene dve lokacije na teritoriji Srbije u reonu Novog Pazara, te da se očekuje da radovi koji su zbog pandemije koronavirusa obustavljeni budu uskoro nastavljeni. Prištinska Radna grupa za nestala lica je u ovom periodu dva puta boravila u Beogradu gde se razgovaralo sa kolegama iz Srbije.U Severnoj Mitrovici otkriveni su posmtrni ostaci najmanje jedne osobe. Na Kosovu se prema evidenciji Komisije za nestala lica još 1638 osoba vodi kao nestalo.