14:16

22.10.2020

14:16

22.10.2020

Radio Slobodna Evropa

Ministarka finansija u Vladi Kosova Hikmete Bajrami izjavila je u četvrtak, prilikom izveštavanja pred parlamentarnom komisijom za nadzor javnih finansija, da je transfer od preko dva miliona evra iz kosovskog trezora na račun privatne kompanije realizovan putem sajber kriminala.

„Slučaj smo odmah prijavili policiji. Ovo je ekonomski zločin počinjen kroz sajber kriminal, izvršen je neovlašćeni pristup, prekoračena su zakonska ovlašćenja, zloupotrebljena je službena dužnost“, rekla je Bajrami.

Kako je navela, transakcija od preko dva miliona evra je bankarska transakcija i za nju nije bio potreban njen potpis, niti potpis direktorke Trezora Kosova.

„Agencije za sprovođenje zakona se intenzivno bave time“, dodala je Bajrami.

Policija Kosova je u utorak (20. oktobar) uhapsila L.G. uposlanika Kosovskog Trezora zbog sumnje da je u četiri transakcije izvršio transfer od dva miliona evra na račun firme ‘LDA Group’ doo, sa adresom u opštini Glogovac, 30 kilometara od Prištine.

Kako je saopšteno, Policija traga i za K.Š. i V.Š. koji su u bekstvu, a dovode se u vezu sa tom firmom na čiji je račun izvršen transfer.

Zvanično je zatraženo da se blokiraju računi pošto se sumnja da je jedan deo novca sada već prebačen van Kosova. Naredbom tužioca, osumnjičeni je zadržan u pritvoru. Transfer novca je izvršen 9. oktobra.

Veton Recaj, advokat uposlenog u Trezoru Kosova, je rekao da je njegov klijent saslušan, te da odluka o meri produžetka pritvora tek treba biti doneta.

On je objasnio da se njegovom klijentu na teret stavlja krivično delo, zloupotreba službenog položaja i ovlašćenja.

„Tužilaštvo je iznelo argumente, odnosno svoj zahtev da se odredi pritvor, ali nije iznelo relevantne dokaze koji bi potkrepili takvu tvrdnju", rekao je Recaj novinarima.

Prethodno je premijer Kosova Avdulah Hoti na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da ministarka finansija Hikmete Bajrami radi na osiguravanju i zaštiti kosovskog informativnog finansijskog sistema.

Napomenuo je i da agencije za sprovođenje zakona rade svoj posao.

„Prevaranti nemaju i neće imati mesta u javnim institucijama, isplivaće na površinu poput pacova koji ostanu bez vode“, rekao je Hoti.