17:25

22.10.2020

17:25

22.10.2020

RTK

Lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli smatra pogrešnim pristup aktuelne vlade u odnosu na dijalog sa Srbijom. Prema Veseliju, jezero Gazivode je vlasništvo Kosova i o njemu se ne može razgovarati ni sa kim drugim.

Bivši predsednik parlamenta rekao je da je ideja sastanka u Vašingtonu bila postizanje konačnog sporazuma, ali da je to kasnije preusmereno ograničenim diskusijama o Gazivodama.

“Ako vlade na Kosovu počnu jednom da razgovaraju o Gazivodama, zatim o Trepči, a zatim i o određenim segmentima ekonomije, onda razgovor i dijalog gube smisao. Nema teritorije, nema Gazivoda, nema Trepče, o kojima Kosovo može da razgovara sa nekim. Kosovo treba da ima vođstvo da bi prevazišlo teške situacije koje ponekad slabo rukovodstvo može  stvoriti na Kosovu. U Beloj kući u Americi ideja je bila da se ide na konačni sporazum koji određuje budućnost zapadnog Balkana, a ne ograničavanje na dokument u kome se razgovara o Gazivodama”, rekao je Veselji.

Veselji je poručio da 12 godina, koliko je DPK bila na vlasti, nikada nije dozvolio da se razgovara o kosovskim resursima.

“Na vlasti smo bili 12 godina i nismo prihvatili nikakvu milostinju niti bilo koji sporazum koji bi naštetio Kosovu. Nikada to nećemo prihvatiti, bez obzira gde se nalazimo, na vlasti ili u opoziciji”, zaključio je Veselji.