21:04

28.10.2020

21:04

28.10.2020

RTK2, RTK

Nacionalni institut za javno zdravlje je, nakon povećanja broja slučajeva obolelih od Kovida-19 na Kosovu, reagovao je ocenjujući zabrinjavajućom situaciju stvorenu pandemijom.

Putem saopštenja za medije, NIJZK je saopštio da je broj slučajeva u poslednjih nedelju dana zabrinjavajuće porastao kao direktan rezultat zanemarivanja mera. 

NIJZK upozorava da, nepažnja vrlo brzo dovodi do preopterećenja zdravstvenih ustanova i povećanja broja smrtnih slučajeva.

U apelu NIJZK ističe se da je popuštanje mera za suzbijanje i širenje pandemije povećalo rizik od širenja virusa Kovid-19.

Naglašava da nijedna zemlja na svetu nema dovoljno ljudskih kapaciteta i bolničke infrastrukture da se izbori sa povećanjem broja slučajeva zbog neodgovornosti u neprimenjivanju jedinstvenih preporuka širom sveta: maska, distanca i higijena.

Podseća se da je danas potvrđen, rekordan broj zaraženih koronavirusom, 281 i da se broj slučajeva prošle nedelje alarmantno povećao kao direktna posledica nepoštovanja mera.

U apelu se upozorava na povećano kretanje građana širom Kosova, koje je opasno i napominje da omogućavanje kretanja ne znači nepoštovanje preporuka Nacionalnog instituta i Ministarstva zdravlja.

Naglašava se da je sprovođenje preporuka NIJZK i Ministarstva zdravlja obaveza svih građana kako bi zaštitili sebe i druge.

“Apelujemo na građane, javne i privatne institucije, preduzeća, ugostiteljstvo, da striktno poštuju fizičku distancu, upotrebu maski, dezinfekciju i ventilaciju prostorija, sprečavajući eventualno širenje zaraze i izbegavajući širenje u zatvorenim prostorima”, navodi se u apelu NIJZK.