21:14

28.10.2020

21:14

28.10.2020

Tanjug

Savetnik kampanje Džoa Bajdena, Majkl Karpenter, govoreći kakav odnos Srbija može da očekuje od Bajdena prema dijalogu Beograda i Prištine ako pobedi, tvrdi da je krajnji cilj dijaloga obostrano priznanje, prenosi Tanjug.

"Od Bajdenove administracije bih očekivao mnogo aktivnije učešće, zajedno sa EU, da sednu zajedno za sto, da nemamo dva paralelna procesa koji se dešavaju, a jedni ne obaveštavaju druge, već da imamo dva istovremena procesa. Jedan jedinstveni dijalog između Srbije i Kosova, uz EU i Ameriku. Mislim da će to dovesti do najvećeg uspeha u budućnosti", poručio je Karpenter.

Ocenio je i da je Vašingtonski sporazum u mnogim elementima pozitivan, u smislu ekonomskih veza i komunikacija između Beograda i Prištine.

"Mislim da je sve to sjajno, ali moja glavna zamerka nije njegova sadržina, već činjenica da je odvojen od evropskog dijaloga. Nadam se da će se u budućnosti sihronizivati inicijative SAD i EU i da će zajedno SAD i EU voditi taj dijalog ka zaključenju da možemo da imamo Srbiju u EU", poručio je on.

Karpenter je dodao da je veliki optimista da će Bajden pobediti na izborima, a na pitanje da li će, ukoliko se to dogodi, biti njegov Grenel, rekao je da ne može da govori o tome kakva će biti njegova buduća uloga u Bajdenovoj administraciji.